Vetplantjes verzorgen: zo doe je dat

Wonen door Sandra E

Geen groene vingers? Neem een aantal vetplantjes, het zijn de ideale planten voor mensen die nou niet bepaald groene vingers hebben. Net een iets schattigere look dan cactussen, maar gelukkig wel net zo weinig verzorging nodig. Welke verzorging vetplantjes dan wel (of vooral niet), dat lees je hier.

vetplantjes verzorgen

Lees ook: Zo maak je jouw tuin of balkon bijvriendelijk

Vetplantjes verzorgen: zet ze in de zon 

Vetplantjes hebben weinig aandacht, nodig maar wel veel zon. De planten komen namelijk oorspronkelijk uit een warm klimaat. Gedeeltelijk in de zon werkt al goed maar het allerbest doen ze het in direct zonlicht.

Vetplantjes verzorgen: goede potgrond 

Gebruik bij voorkeur potgrond speciaal voor cactussen en vetplanten. Ook al hebben vetplanten weinig verzorging nodig, goed potgrond maakt al veel verschil en daar worden je plantjes heel gelukkig van!

Vetplantjes verzorgen: niet te veel water 

Vetplanten kunnen drie weken zonder water. Besluit je ze een keer water te geven, geef ze dan niet te veel want ze kunnen juist niet tegen veel water. Anders kunnen ze verdrinken. Op hete dagen kun je de plantjes een keer per week een klein scheutje water geven. Meer hoeft echt niet.

vetplantjes verzorgen

Vetplantjes verzorgen: een goede pot 

Je vetplantjes in een hippe gesloten, glazen stolp ziet er mooi uit, maar zo’n gesloten ruimte is helemaal niet oké voor je plantje. Geef vetplantjes dus een goede pot, het liefst van keramiek of terracotta. Zo krijgen ze voldoende zuurstof om te groeien.

Vetplantjes verzorgen: niet in één pot 

Vetplantjes houden er niet van om met z'n allen bij elkaar in een (te kleine) pot te zitten. Net als zowat elke andere plant trouwens. Dit zal hun groei belemmeren. Je kunt het beste je vetplantjes om het jaar verpotten. Zo blijven de vetplantjes op hun best.

Vetplantjes verzorgen: rust 

Geef je plantje af en toe water en laat het lekker met rust. Zit niet aan de blaadjes te pulken en laat het plantje lekker op z’n plekje staan. Dus verplaats ze niet om de haverklap, bijvoorbeeld wanneer je de ruimte aan het herindelen bent…

Jij nog een briljant tip om vetplantjes te verzorgen?

Lees ook: 6 x Deze planten hebben bijna geen water nodig