Zo maak je jouw tuin of balkon bijvriendelijk

Wonen door Roos

Het is vandaag Wereld Bijendag 2019 en dat kunnen we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Want laten we maar direct met de deur in huis vallen: het gaat slecht met de bij. Al meer dan 40% van de bijensoorten wordt op dit moment met uitsterven bedreigd. Reden genoeg om de bij vandaag extra in het zonnetje te zetten. Dit kun jij namelijk doen om bijen te helpen.

bijen helpen

1. Bijen zijn niet gevaarlijk

Goed om te weten: bijen zijn niet gevaarlijk! In tegenstelling tot wat veel mensen denken. Als we bijen begrijpen zullen we ze beter leren respecteren. Bijen zoeken voedsel op bloemen en vallen mensen niet aan. Als je ze maar lekker met rust laat en ze hun gang laat gaan. 

2. Zet je tuin vol met drachtplanten

Net als mensen hebben bijen gevarieerd voedsel nodig. Er zijn wel 358 verschillende soorten bijen in Nederland en zowel honingbijen als wilde bijen voeden zich met nectar en pollen uit bloemen, planten struiken en bomen. Plant bijvoorbeeld klaprozen, hemelsleutel, vlinderstruiken en een wilg in je tuin om bijen te helpen. Wil je een stapje verder, plant een idyllische bloemenzee in je eigen tuin!

3. Vermijd pesticiden

Wil je de bij helpen? Gebruik dan vooral geen pesticiden om plaaginsecten (zoals luizen en emelten) en onkruid te verdelgen. Bijen komen in aanraking met bestrijdingsmiddelen als planten deze hebben opgenomen en daar gaan ze dood van. 

Plaats in plaats daarvan nestkastjes, zet bloemen met nectar in je tuin en creëer rommelhoekjes om vogels, spinnen, lieveheersbeestjes, egels en slakken aan te trekken. Zij zullen, als natuurlijke vijanden van plaaginsecten, onkruid en schimmels, de rol van de pesticiden overnemen.

Lees ook: Pak korting op je tuinspullen met deze Tuinexpress kortingscode!

4. Laat je onkruid staan

Wilde onkruiden, bloemen en planten zijn perfecte voedselbronnen voor bijen. In het vroege voorjaar zijn onkruiden zoals paardenbloemen vaak de enige bron van voedsel voor insecten. Wilde planten zoals de braam, koninginnekruid, reuzenbalsemien en gulden­roede bloeien in de zomer op akkers en in bermen, maar helaas komen veel van deze drachtplanten steeds minder voor. Het belang van bloeiende planten voor hommels, solitaire bijen en honingbijen is groot. Laat je onkruid dus maar lekker staan!

5. Leg geen grasveld aan

Bijen hebben werkelijk niets aan een strak gemaaid grasveld. Sterker nog, dat is als een prairie voor bijen en andere bestuivers. Waarom? Een gazon wordt voortdurend gemaaid, waandoor er geen enkele vorm van bloei plaatsvindt. Grassen, maar ook wilde bloemen en planten krijgen daardoor geen kans nectar en stuifmeel voor de bijen te produceren. 

6. Geef bijen een plekje

Hou je niet van een rommelige tuin en hou je de boel liever strak? Geef bijen dan een speciaal plekje in je tuin. Dat is een hoekje waar je het zo natuurlijk mogelijk houdt. Dus geen strakke borders of nette perkjes, maar een rommelig waar bijen lekker kunnen ravotten en hun gang kunnen gaan. 

7. Bijvriendelijke balkon

Geen enorme tuin om bijenvriendjes te ontvangen? Ook een balkon kun je bijvriendelijk inrichten. Bijvoorbeeld met (balkon)bloembakken, waar je lavendel, marjolein, citroenmelisse en tijm plaatsen kunt plaatsen. Ook ereprijs, margrietjes en asters zullen door veel bijen bezocht worden.

Lees ook: Pak korting op je tuinspullen met deze Fonteyn kortingscode!