Je oplader in het stopcontact laten zitten? Dit kost het je

Wonen door Chloe

 

We laten allemaal wel eens onze oplader in het stopcontact zitten. Nou weten we inmiddels wel dat dit bij een mobiele oplader brandgevaarlijk kan zijn als we onze mobiel er niet in hebben zitten, maar je hebt nog veel meer apparaten in huis waarvan de stekker altijd in het stopcontact blijft zitten. Maar verbruiken deze apparaten dan ook stroom en belangrijker: wat kost dat dan extra?

Energieverbruik 

Je televisie, modem of oplader van je tandenborstel: grote kans dat jij bij deze apparaten altijd de stekker in het stopcontact laat zitten. Ook als je televisie of modem uit staat zal er een lampje blijven branden en dat betekent ook dat ze energie blijven verbruiken. Natuurlijk niet zo veel als de momenten dat deze apparaten aan staan, maar dit sluipverbruik kost je toch geld aan het eind van de maand.

Wat kost het als ik een oplader in het stopcontact laat zitten?

Nou denk je misschien dat het allemaal wel meevalt, maar het kan toch behoorlijk oplopen. Een adapter die zonder dat het apparaat aan staat in het stopcontact zit, verbruikt zo’n 1 tot 2 watt per uur. Op jaarbasis kan dit dus oplopen tot meer dan 17 kilowattuur. In september kostte 1 kilowattuur 0,89 cent. Per jaar kom je dus al op €15,60 uit voor één apparaat. Dit lijkt misschien niet zo veel, maar als je gaat kijken naar hoeveel opladers er onnodig in het stopcontact zitten zit je zo op €100,- per jaar.

Brandgevaar

We weten natuurlijk dat het gevaarlijk kan zijn om bijvoorbeeld onze telefoonlader onnodig in het stopcontact te laten zitten. Toch zijn ook de andere apparaten in huis niet geheel onschuldig. Ze blijven namelijk warmte en stroom afgeven. Het is dus niet alleen goed voor je portemonnee om deze adapters uit het stopcontact te halen, maar ook voor je eigen veiligheid.

Apparaten uitschakelen

We snappen natuurlijk ook wel dat het veel tijd kost om iedere keer voor je weggaat alle stekkers uit het stopcontact te trekken. Dit hoeft ook niet bij alle apparaten. Het is alleen nodig bij de apparaten waarvan lampjes nog blijven branden of apparaten die in een soort sluimermodus gaan. Ook kan je checken of het apparaat of de adapter nog warm is als je deze niet gebruikt. Bij je telvisie en modem heb je waarschijnlijk meerdere stekkers zitten. Gebruik hiervoor een stekkerdoos met schakelaar. Op deze manier hoef je alleen de schakelaar uit te zetten voor je weggaat en zijn meteen alle stekkers uit.