Handig! Zo verminder je energieverbruik in je wasdroger

De maatschappij door Anne-Fleur

Wist jij dat je bij een 'normaal' gebruik van jouw wasmachine en -droger je veel onnodige energie verbruikt? Om de energiekosten dit jaar wat lager te houden, hebben we een aantal simpele hacks voor je wasdroger waarmee je een hoop geld mee kunt besparen. Dit zijn ze!

Energieverbruik van je wasdroger verminderen

We snappen dat veel aanpassingen maken wat betreft energieverbruik in je dagelijks leven soms vervelend kan zijn, maar het kan je uiteindelijk wel heel wat geld opleveren. Ook bij je wasdroger kun je wat centen halen en daar op lange termijn van profiteren. Om het allemaal niet moeilijker te maken dan het is, hebben we een aantal simpele hacks voor je die het energieverbruik van je wasdroger verminderen.

Geen halfvolle trommel

Met een halfvolle trommel een was drogen is natuurlijk eeuwig zonde van je geld. Het is begrijpelijk dat je kleding soms op verschillende programma's gedraaid moet worden, maar er zijn betere manieren om hiermee om te gaan. Heb je een halfvolle trommel met kleding dat strijkdroog moet worden? Gooi er dan bijvoorbeeld ook kleding bij die kastdroog moet worden. Zet je droger aan op een strijkdroog-programma en haal deze kleding eruit wanneer het klaar is. De kastdroge kleding kun je dan nog verder laten drogen. Easy peasy. 

Zorg voor een warme ruimte

Wanneer jouw droger op een (te) koude plek staat, verbruikt deze sowieso meer energie. Je was is toch altijd zo lekker warm als deze net uit de droger komt? Je begrijpt dat deze warmte toch ergens vandaan moet komen. In een koele ruimte, zoals de garage of op een ijskoude zolder, moet je machine harder werken om warmte te krijgen. Zet je droger dus altijd in een space waar het een stukje warmer is.

Sluipverbruik

Wist jij dat jouw wasdroger energie verbruikt wanneer je je kleding te lang in de trommel laat zitten? Wanneer het programma klaar is en je was zit nog in de droger, dan springt deze automatisch op stand-by of antikreukstand... Sluipverbruik noemen we dit ook wel. Aardig van je machine dat 'ie kreukels wil voorkomen, maar je portemonnee is er vast minder blij mee.

Aan de schoonmaak

Wow! Je energieverbruik in een wasdroger kan wel met veertig procent omhoog gaan wanneer je droogt met een volle stoffilter. Wat een zonde. Het is dus slim om je droger (of eigenlijk het filter) vaak genoeg schoon te maken. Je was droogt hier een stuk beter en sneller mee én je machine verbruikt veel minder onnodige energie.