Kamerplanten afstoffen: hoe pak je dat het beste aan?

Wonen door Chloe

Ons huis afstoffen doen we wekelijks, maar er is één ding wat we vaak vergeten: onze kamerplanten. Nou zal dit ook niet iedere week nodig zijn, maar als je dit nooit doet zal er snel stof te zien zijn. Niet zo fijn voor jouw gezondheid, maar al helemaal niet voor je plant. Daarom vertellen wij je hoe je ze het beste kan afstoffen.

Stof is slecht voor de plant

Hoewel je misschien denkt dat een beetje stof weinig kwaad kan, vinden planten dit toch echt niet fijn. Door de laag stof wordt het licht namelijk tegengehouden en raken de bladmondjes verstopt.

Welke planten kan je afstoffen?

Niet alle planten zijn geschikt om af te stoffen. Sommige kunnen hier namelijk helemaal niet zo goed tegen. Dit zijn vooral planten met een beschermlaagje of haartjes op het blad. Denk hierbij aan vetplanten of varens. Je kan eventueel een zachte make-up borstel gebruiken, maar gebruik in ieder geval nooit water. Planten met een groot blad zijn makkelijker af te stoffen.

Let op het bladsoort

Planten met gevoelige bladeren, daar kan je beter vanaf blijven. Gebruik in dat geval een spray om ze zo nu en dan even af te 'stoffen'. Ook kan je ze onder de kraan voorzichtig afspoelen. Sterkere planten kan je prima afstoffen met een plumeau. Ook kan je een stofdoek gebruiken met wat water. Zorg er wel voor dat je de doek na het afstoffen van iedere plant goed omspoelt. Zo voorkom je dat eventuele ziektes of bacteriën overgaan van de ene naar de andere plant.