Kamerplanten verzorgen in de winter: dit moet je weten

Wonen door Chloe

Veel licht, verpotten en af en toe wat plantenvoeding geven. In het voorjaar weten we wel hoe we onze planten moeten verzorgen, maar hoe zit dat eigenlijk in de winter? Hier is een totaal andere aanpak voor nodig. Hoe jij je kamerplanten moet verzorgen in de winter vertellen wij je hier.

Planten verplaatsen

Hoewel in het voorjaar en de zomer de zon lekker veel en lang schijnt, zijn de dagen in de winter een stuk korter. Daardoor komt er minder licht binnen en zijn de dagen vaak donker. Iets waar de meeste planten niet zo goed op gaan. Doe dus even een rondje in huis om te kijken of al je planten nog voldoende licht krijgen of nu wel in een heel donker hoekje staan. In dat geval kan je ze beter verplaatsen naar het raam.

Verpotten en plantenvoeding

Hoewel we in het voorjaar volop onze planten verpotten en geadviseerd wordt ze regelmatig plantenvoeding te geven, kan je dit in de winter beter niet doen. Je planten zitten namelijk in een soort winterslaap. Doe je het toch? Dan kan het zijn dat je de wortels beschadigt en dat wil je natuurlijk niet.

Minder water

In de zomer kan het vaak geen kwaad als je je planten een scheutje te veel water geeft. Door de warmte en het licht droogt dit namelijk zo weer op. In de winter kan het wel veel kwaad. Je plant krijgt namelijk minder licht en heeft daardoor ook minder water geven. Geef je kamerplanten alleen water, als de grond echt droog is. Water dat niet wordt opgenomen door de plant kan namelijk zorgen voor wortelrot.

Check de luchtvochtigheid

Wij vinden het zelf heerlijk om lekker met de verwarming aan in huis te zitten. Maar je planten? Not so much. Kamerplanten houden namelijk vaak van tropische omstandigheden en dat betekent dus ook een hoge luchtvochtigheid. Zorg er dus voor dat je je planten niet dichtbij de verwarming zet. Heb je vloerverwarming? Zet de plant dan niet op de grond maar op een leuk plantentafeltje.