Dit is hoe vaak je je matras zou moeten schoonmaken

Wonen door Anne-Fleur

We hebben inmiddels wel honderden keren gelezen over hoe vaak je je beddengoed, kussenslopen en pyjama's moet wassen (en gelukkig weten we dat nu ook). Maar iets wat men vaak over het hoofd ziet, is het ding waar je elke nacht heerlijk óp ligt te slapen: je matras. Wordt deze eigenlijk ook 'vies'? Zo ja, hoe vaak maak je dit dan schoon? En hoe doe je dat precies? Lees voor het antwoord op deze dringende vragen gauw verder...

Hoe vaak moet je je matras schoonmaken?

Het schoonmaken van je matras staat waarschijnlijk niet hoog op je to-dolijstje, aangezien het niet een van de meest zelfsprekende dingen ooit is. Je matras zit immers gecoverd onder een molton, hoeslaken, misschien nog wel een onderlaken en dan nog je eigen dekbed. Een heleboel lagen die ervoor zorgen dat je matras niet direct wordt aangetast door vieze dingen van buitenaf. Is het dan eigenlijk wel nodig om tijd en moeite te steken in het schoonmaken van je matras? 

Aanschaf van een goede molton

Volgens huishoudgoeroe Zamarra Kok is het hebben van een beschermhoes belangrijk voor het onderhouden van je heerlijke matras. Je zou met zo'n molton (de beschermhoes) je matras niet eens hoeven te reinigen. "Het lichaamsvocht wordt in de molton opgevangen en wanneer je iedere dag je dekens openlegt en het raam een uurtje open laat staan, is er niets aan de hand", zo zegt Zamarra. 

Nare luchtjes

Maar wat nou als er tijdens spannende avontuurtjes in bed dingen zijn gaan lekken of dat je simpelweg een zweter bent in bed? Hoe voorkom je nare luchtjes dan? Zamarra Kok heeft ook hier een oplossing voor. "Bij winkels als Ikea kun je ook moltons kopen met een plastic onderlaag. Die ademen wat minder, maar zo trekt het zweet niet in je matras. Ook ideaal met kinderen die af en toe in bed plassen." Heb je je hele leven al zonder molton geleefd en merk je dat je matras toe is aan een flinke schoonmaakbeurt? Met soda los je al een heleboel op, zegt Kok. "Strooi de soda over het matras en laat het een paar uurtjes liggen. Het zout neemt het vocht in het matras op en werkt desinfecterend. Daarna zuig je het gemakkelijk op met de stofzuiger."

Hoe vaak was je de molton?

Heb je al wel een molton in huis, dan is dat alleen maar handig. Het beschermt je matras, maar daarna is het aan jou om de molton weer te beschermen tegen huisstofmijt en dergelijke. Was deze daarom elke maand een keertje op 60 graden. Zo kun je daarna weer lekker schoon onder het wol en op je frisse matras kruipen.