Wassen met koud water: 6 tips om te besparen met je wasbeurten

Wonen door Elsemieke

Een mandje boodschappen wordt alsmaar duurder, de benzineprijzen rijzen de pan uit en in 2023 moeten we maar liefst 4 euro voor een kuub gas neertellen. Tijd dus om die krankzinnige gasprijs wat te drukken. Hoe? Door je wasprogramma’s op een zuinige manier in te zetten.

Wist je dat een kort wasprogramma de minst zuinige optie is? Dit en nog meer onverwachte trucjes nemen we in dit artikel met je door.

Zuinig wassen: tips om je energierekening laag te houden

De energieprijzen schieten omhoog: daar kan niemand meer omheen. Maar voor we massaal in paniek raken, zijn er gelukkig een aantal slimme oplossingen waarmee je op energie kunt besparen. Met je wasprogramma bijvoorbeeld.

1.    Kies voor het koud-programma

Schrik je alwéér van het getal dat op jouw energieafschrift staat? Dan wordt het tijd om je wasgedrag onder de loep te nemen. Slim is om je wasjes te draaien op het koud-programma van de wasmachine. Niet alleen bespaar je op de energieprijs, ook is het beter voor het milieu. Bovendien zorg je met koud wassen dat je kleding langer mooi blijft. Kan je dit keer wél langer dan een paar maanden doen met dat prijzige overhemd.

2.    Sla het kort wasprogramma over

Een wasmachine is een energiesluiper, maar met korte wasprogramma’s los je dit probleem niet op. Een kort wasprogramma bespaart weliswaar tijd, maar het is financieel gezien geen verstandige keuze. De machine verbruikt namelijk veel meer energie om de was binnen een kortere tijd schoon te krijgen. Heb je een klein wasje te doen? Ga dan voor een normaal wasprogramma op een lage stand.

3.    Was vaker op de eco-stand

Natuurlijk: zo’n wasbeurt duurt al snel zo’n 3,5 uur, maar het is het wel waard. Doordat je op een lage temperatuur wast, bespaart het eco-programma dertig procent energie. Scheelt je €0,07 per wasbeurt. Pluspunt: eco-programma’s gebruiken minder water, wat je tot tientallen liters per wasbeurt bespaart.

4.    Zet de machine uit na een wasbeurt

Kun je nog zo om die energierekening denken, als je de wasmachine nooit uitzet na het wassen, dan verbruik je alsnog onnodig veel. Ook lampjes die nog blijven branden, tikken aan.

5.    Ga voor het katoenprogramma

Ben jij dol op katoenen overhemden of slaap je het liefst in een broek van katoen, dan ben je geen dief van je eigen portemonnee. Het katoenprogramma is namelijk een stuk zuiniger met water en stroom dan bijvoorbeeld een ‘fijne was’.

6.    Was tijdens daluren 

Stop jij je kleren vooral ’s nachts en in de weekenden in de wasmachine, dan slaan die wasbeurten een minder groot gat in je bankrekening. Tijdens daluren betaal je namelijk een lager stroomtarief.

Besparen op energie: 30 tips waar je misschien nog niet aan gedacht hebt