Zo vaak zou je eigenlijk je kussen moeten vervangen

Wonen door Jennifer

Misschien heb je net je bed verschoond. Heerlijk! Maar: is het wel écht helemaal schoon? Dat je af en toe je matras moet vervangen, wist je inmiddels wel. Alleen dat ook je hoofdkussen niet jarenlang mee kan, wist je dat ook? Het is kennelijk niet genoeg om altijd alleen je kussensloop te vervangen. Soms is het hele kussen aan vervanging toe.

Lees ook: Zo maak je met kussens je slaapkamer écht af

Kussen vol huisstofmijt

Net als je matras is ook je kussen aantrekkelijk voor huisstofmijt en dode huidcellen. En dat is niet te voorkomen, want je slaapt nou eenmaal elke dag. En dagelijks verlies je veel haren, zweet en huidschilfers op je bed. Alleen is de kans groot dat je inmiddels al heel lang – waarschijnlijk te lang – op je kussen slaapt. Volgens Lisa Ackerley, The Hygiene Doctor, bestaat een kussen na twee jaar voor tien procent uit huisstofmijt en dode huidcellen. Wow! Laat staan dat je een kussen drie keer zo lang hebt.

Huisstofmijt maakt astma erger

Nou, no worries, voor de meeste mensen is het niet heel erg. Al kan iemand met astma wel meer last krijgen door huisstofmijt. Of nou ja, door de poep van huisstofmijt. Sommige mensen kunnen hier allergisch voor zijn. De symptomen lijken op die van een verkoudheid, al voel je je wel minder ziek.

Zo gaat je kussen langer mee

Nu je weet dat je kussen veroudert, wil je het liefst dat ‘ie zo lang mogelijk meegaat. Gelukkig kun je huisstofmijt verminderen! Dit zijn de gouden tips:

1. Maak je bed ’s ochtends niet meteen helemaal op. Huisstofmijt houdt namelijk van warmte. Vouw dus liever je dekbed open en klop je kussen regelmatig op. Dan jaag je de huisstofmijt weg!
2. Heb je een droger? Stop je kussen dan daarin, nadat je het kussen gewassen hebt (op 60 graden!). De hitte van je droger doodt namelijk de huisstofmijt.
3. Wat je ook kunt doen tegen huisstofmijt, is je kussen in de vriezer leggen. Eh, wat? Zoals gezegd houdt huisstofmijt niet van kou en een vriezer is ijskoud. Succes gegarandeerd!
4. Wees voorzichtig met het drogen van kleding op een centrale verwarming. De vocht die hierbij vrijkomt, maakt je huis een fijne plek voor huisstofmijt. Ew!
5. Tot slot: houd je huis stofvrij! Hoe minder stof er rondslingert, hoe minder eten voor de huisstofmijt.

Lees ook: 5 x de beste tips voor beter slapen