6 misverstanden over biseksualiteit

Intiem door Jeanine

‘Je weet gewoon niet wat je wilt’, ‘je hebt het voor het uitkiezen’ en ‘trio’s zouden voor jou geen enkel probleem moeten zijn’. Als je op mannen en vrouwen valt, krijg je te maken met veel vooroordelen en ongepaste opmerkingen. Anno 2020 denk je dat de meeste mensen wel beter weten. Toch zijn er nog genoeg misverstanden over biseksualiteit. Wij helpen ze de wereld uit!

Lees ook: Non-binair, genderfluid, cis: 11 belangrijke gendertermen en hun betekenissen

Vooroordelen en vergissingen

In 2020 zou seksualiteit niet meer zo’n issue moeten zijn. We zijn allemaal mensen met onze eigen behoeftes, voorkeuren en belangen. Simpel, toch? Helaas steken mensen hun neus maar wat graag in andermans zaken en hebben een oordeel zonder the whole story te kennen. Deze zes vergissingen worden nog te vaak gemaakt.

1. “Het is maar een fase!”

Bah, bah, bah. Het is al erg genoeg dat dit nog steeds gezegd wordt. We weten inmiddels toch allemaal wel je seksuele geaardheid geen keuze is? Helaas wordt nog heel vaak gedacht dat biseksualiteit een experimentele fase is. “Je weet gewoon nog niet of je nu op mannen of vrouwen valt, daar kom je vanzelf achter.” Nee, biseksueel zijn betekent niet dat je een seksuele lifecrisis hebt: je valt gewoon op mannen én vrouwen. That’s it.

2. “Je wilt gewoon experimenteren en seks hebben met een andere vrouw.”

Nog zo’n misverstand is dat biseksuele vrouwen alleen maar nieuwsgierig zijn. Ze zouden eenmalig in bed willen duiken met iemand van hetzelfde gender en meer niet. Wrong again, want bi ben je niet voor even. Bovendien: Je mag natuurlijk volop experimenteren met je seksualiteit. Of je biseksueel bent of niet.

via GIPHY

3. “Als je biseksueel bent, heb je twee partners.”

Biseksuele mensen vallen op zowel mannen als vrouwen, maar dat betekent zeker niet dat ze ook twee partners hebben. Biseksualiteit staat niet gelijk aan polyamorie: een relatie hebben met twee (of meer) personen. Een biseksueel persoon kan meerdere partners hebben, maar ook dat heeft niets te maken met zijn of haar seksualiteit.

4. “Alleen vrouwen kunnen biseksueel zijn.”

Mannen kunnen, net als vrouwen, biseksueel zijn. Van de mannen in Nederland noemt 0,7 tot 2,1% zich biseksueel, tegenover 2,1 tot 3,3% van de vrouwen. Het lijkt erop dat mannen minder vaak uit de kast komen als bi. Dat kan komen doordat er nog steeds een bepaald taboe rust op relaties tussen twee mannen. Met name als diegene ook relaties met vrouwen heeft.

5. “Biseksuele mensen gaan vaker vreemd.”

Er wordt vaker gedacht dat mensen die op beide genders vallen, niet monogaam kunnen zijn. Ze zouden zich ‘aangetrokken voelen tot iedereen’. Ook dat is niet waar. Een biseksueel persoon wordt niet zomaar opeens verliefd op iedereen die langsloopt. Loyaliteit heeft niets te maken met seksualiteit. Of je nou hetero, lesbisch, homoseksueel, biseksueel of panseksueel bent: cheaters are cheaters.

6. “Als je een relatie met een vrouw/man hebt, dan heb je dus gekozen.”

Iemand die biseksueel is, valt op beide genders. Of dit een man of een vrouw is, maakt niet uit. Heb je als biseksuele vrouw een relatie met een man? Dat betekent niet dat je opeens niet meer biseksueel bent. Je hebt ook niet gekozen voor een man, maar bent (dit keer) verliefd geworden op iemand van het andere gender. Je wordt gewoon verliefd op wie je verliefd wordt. Zo simpel is het eigenlijk.

via GIPHY

Lees ook: Opmerkingen die biseksuele chicks niet meer kunnen horen