Beauty / Lichaam
Lichaam

Verrek! Zo voorkom je een zere nek of rug na een werkdag

Niets is vervelender dan na een lange werkdag met pijn en moeite uit je bureaustoel te stappen. Je nek is stijf, je rug doet zeer en je komt er maar niet vanaf. Nou weten we wel dat het ongezond is om de hele dag op onze kont te zitten, maar ja... er moet toch brood op de plank. Gelukkig is er genoeg te doen tegen de pijn en sta je voortaan fluitend op aan het einde van de dag.

zere nek of rugLees ook: Thuiswerken in een klein hoekje: zo creëer je de perfecte werkspot

Rekken en strekken

Wanneer je van negen tot vijf ingezakt op je stoel zit, zal dit niet veel goeds doen voor je rug en nek. Probeer daarom zo actief mogelijk te zitten. Ook is het belangrijk af en toe even in beweging te komen. De trap in plaats van de lift, een extra loopje naar het koffieapparaat of een korte wandeling in de pauze. Ook kan je wat kleine rek- en strekoefeningen doen zodat je spieren weer loskomen.

Voldoende lichaamsbeweging

Wist je dat veel rug- en nekpijn op het werk ook kan komen door stress? De spanning die je voelt slaat over op je spieren. Ga daarom minstens drie keer in de week sporten zodat je alle spanning eruit zweet.

Blind typen

Als je de hele dag achter je computer zit kan je het wellicht al, en anders wordt het tijd om het te leren: blind typen. Omdat je dan niet meer naar de toetsen hoeft te kijken, kan je je hoofd in een comfortabele positie houden. De beweging die je maakt om steeds naar je toetsen te kijken kan namelijk zorgen voor irritatie in je nekspieren.

Verlichting

Wat verlichting te maken heeft met je rug- en nekpijn? Nou, meer dan je denkt. Wanneer je slecht licht hebt, zal je eerder vooroverbuigen om iets beter te kunnen lezen. En dat is geen prettige houding voor je nek- en rugspieren. Daarbij is een goed verlichte werkplek voor nog veel meer goed. Je zou hier namelijk een beter humeur van krijgen, minder vaak ziek zijn en productiever zijn. Shine that light!

Beeld: iStock

Lees ook: Is het slecht om te slapen met je beha aan?