Zo rol je je werkdag lekker door

Werk & studie door Fleur
Het is weer afzien, hoor, zo’n dag op kantoor. Saaie vergaderingen, stapels dossiers en ergonomisch te rukke stoelen. Zucht. Is er nog hoop? Ja. Met de volgende tips rol jij voortaan een stuk makkelijker je werkdag door.

Steun, kreun, bah, geen zin, ga weg. Komen deze gedachten bij je op als je weer aan een nieuwe werkdag begint? Dan heb je misschien wel wat aan de volgende tips om de uurtjes tussen negen en vijf wat draaglijker te maken!


Begin goed

Een cliché en dus waar: een goed begin is het halve werk. Aankomen op je werk terwijl je dus eigenlijk nog je boterham met smeerleverworst naar binnen moet werken betekent haasten en dat betekent meteen een gestrest begin. En dat moet je niet hebben als je nog een uurtje of, mwoah, acht achter je schermpje zit. Bovendien is het niet zo ideaal om met resten smeerkaas tussen je voortanden die potentiële klant te ontvangen. Handiger is het om thuis, of in ieder geval voor je op je werk aankomt, goed te ontbijten. Zo kan je de eerste zware uurtjes en die saaie meeting van 9.30 uur meteen wat beter aan.

Houd je hoofd helder

Iedereen heeft er weleens last van en jij ongetwijfeld ook: je hebt te veel te doen, maar te weinig tijd. Toch blijft het een feit dat je niet tien paar armen hebt. Noch ben je superwoman. Dan kun je maar beter de tijd nemen om even orde op zaken te stellen. Ga als het nodig is even in een andere ruimte zitten en bekijk wat je nog moet doen. Door een to do-lijst te maken, kun je eenvoudig zien wat je nog niet af hebt en welke klussen prioriteit hebben.

Heb je alles op een rij staan, bekijk dan wat ervoor nodig is je taken uit te voeren. Zijn er dingen die je zelf binnen no time kunt fixen? Begin daar dan mee. Heb je hulp nodig bij het regelen van bepaalde zaken? Schakel die dan in. Door voor jezelf helder te hebben hoe je je taken kunt aanpakken, ontstaat er in ieder geval rust in je hoofd. En dat werkt uiteindelijk net even makkelijker.


Lunch lekker

Niets beter dan een goeie lunch om een uurtje of 1. Even weg van die computer en weer wat energie aanvullen. Maak, om je break wat extra’s te geven, een extreem lekkere lunch voor jezelf. Het is namelijk een stuk fijner tikken en dossiers kopiëren als je weet dat er straks een broodje met zalm en avocado op je wacht. O ja, eet al je heerlijkheden als het even kan ver, ver van je computerscherm op. Aan een lekkere bam met chocopasta en banaan heb je niets als je ondertussen ook nog de reiskosten van Frank van Inkoop aan het invoeren bent.

Haal een frisse neus

Je zit al een paar uurtjes achter je bureau en opeens ruik je het: koffie. En de bacillen van Cora die voor je zit. En de natte regenjas van Sjaak. Het is fijn dat je hoog en droog kunt werken, maar dat hoeft niet te betekenen dat je altijd maar bij je dertig zwetende, stressende en snotterende collega’s moet binnen zitten. Strek in de pauze even je benen en maak je hoofd leeg door een blokje om te gaan. Happend in je rijstwafel adem je lekker even wat frisse lucht in, om vervolgens met een gezonde blos weer aan de slag te gaan.


Doe even iets anders

Lekker productief zijn is goed, maar vergeet niet af en toe pauze te nemen. Dat hoeft echt niet steeds een halfuur of ook maar een kwartier te zijn, maar zo nu en dan vijf à tien minuutjes even niet werken, mag best. Als je af en toe pauze neemt om thee voor jezelf te halen, rek- en strekoefeningen te doen of een krantenartikel te lezen, kun je daarna weer wat energieker aan de slag. Het is een ideaal moment je ogen even wat rust te geven, je lichaamshouding te veranderen en je spieren anders te gebruiken of te ontspannen. Zie ‘even iets anders doen’ dus als een klein oplaadmoment.

Maak je werkplek van jou

Werken valt soms niet mee, maar werken achter een grijs bureau waarbij je uitkijkt op een groezelige muur, is nog zuurder. Pimp je werkplek, dus! En dat kan heel eenvoudig. Zorg voor wat leuke foto’s, je eigen mok en vooral: onnodige office supplies. Denk aan nietmachines die na twee keer nooit meer iets aan elkaar krijgen, maar die wel een te kekke kleur hebben. Of een dubieuze vorm. Hoe dan ook, denk maar zo: als het kantoor Nederland is, dan is jouw plek De Efteling. 


Zet een muziekje op

Sommigen kunnen het niet, anderen zweren er juist bij: met muziek op werken. Misschien lijkt het je niets, maar het kan het proberen waard zijn. Wie weet tik je net wat meer met een lekkere hit-met-beat in je oren. Of wellicht raak je wel in een wat betere mood als je je favoriete playlist afspeelt. Daarnaast: het is altijd beter dan de schelle stem van Marjan. Give it a try!

Kijk naar iets uit
Het is makkelijker om je werkdag door te komen als er iets leuks tegenover dat dagje op kantoor staat. Zorg dus dat je iets hebt om naar uit te kijken. Dat kan een lading sushi bestellen waar ze in Japan nog voor wegrennen zijn, maar ook een warm bad. Of een avondje Geer & Goor (inclusief met hun hoofd erop bedrukte pyjama’s). Of tijdschriften lezen die je al sinds juli 2008 hebt liggen, maar waar je nooit aan toegekomen bent. Doe in ieder geval wat je wilt, want na werktijd… is het jóuw tijd.

Wat doe jij om je werkdag leuker te maken?