Babes in Business: Saskia is flirtcoach

Werk & studie door Karlijn de Boer
Sommige dames hebben van die beroepen waarvan je denkt: wat gaaf! Of: wat houdt dat eigenlijk in? In deze rubriek laten we deze businessbabes aan het woord over hun carrière. Ditmaal Saskia Paulissen, ze is flirtcoach! 
 
Al bij de eerste aanblik van haar website zie je: dit is een vrouw met energie. De zelfspot van Saskia is overduidelijk als ze zich online voorstelt als ON-er met een eigen glossy à la LINDA.. Saskia geeft workshops flirten. Helaas, ze kan je niet helpen in je zoektocht naar de ware Jacob, geeft ze aan als we vragen of ze ook weleens meegaat op een romantische date. “Voor de goede orde, ik geef workshops zakelijk flirten. Dat gaat dus niet over een date krijgen met die leuke collega of over verleiden en versieren. Flirten op de werkvloer gaat over de manier waarop jij het contact aangaat met anderen. Hoe positiever jouw eerste indruk is, hoe hoger je gunfactor, hoe groter je zakelijk succes. Zaken doen is een kwestie van gunnen en we gunnen een opdracht aan mensen met wie we een klik hebben. Hoe krijg je een klik? Juist. Door te flirten.”
 
 
Van jobhopper tot flirtcoach
Werken als flirtcoach (wat klinkt dat gezellig!) heeft Saskia niet van jongs af aan geambieerd. Voordat ze flirtcoach werd, werkte ze al een paar jaar als trainingsacteur en tekstschrijver. “Daarvoor heb ik 15 jaar flink gejobhopt in het bedrijfsleven. Ik heb van alles gedaan: management assistent, intercedent, sales en communicatie. Waardevolle ervaringen die ik nu heel goed kan gebruiken tijdens het (flirt)coachen.” 
 
Saskia kende de term ‘zakelijk flirten’ niet, totdat ze werkte als trainingsacteur en werd gevraagd voor een rollenspel tijdens een workshop Flirten naar Zakelijk Succes. “Mijn eerste associatie was iets met knipogen en aan elkaar zitten, maar dat beeld moest ik gauw bijstellen. Het bleek een heel leuk concept om mensen op een speelse manier te verbinden. De trainster zag in mij een flirtcoach en vanaf dat moment ben ik workshops gaan geven.”
 
Flirten op de werkvloer: ongepast? 
Is flirten op de werkvloer ongepast? Volgens Saskia is het tegendeel waar. “Flirten is juist nodig! Iemand die het zakelijk flirten beheerst legt gemakkelijk contact, kan het vertrouwen winnen en behaalt hierdoor snel zakelijke successen. Het gaat hier absoluut niet om ongewenste intimiteiten. Het gaat om positieve aandacht. Anderen een goed gevoel geven met je houding en gedrag en daarmee de basis voor echt contact leggen.” Zo te horen is leren flirten op de werkvloer dus erg handig! Zo kun je het onder andere gebruiken voor netwerken, teambuilding, onderhandelen, presenteren en klantenbinding. 
 
 
De aangename en onaangename kanten
Uiteraard heeft iedere baan zijn leuke en minder leuke kanten. Saskia lijkt haar baan voornamelijk heerlijk te vinden. “Het allerleukste is mensen op een vermakelijke manier bewust maken van hun gedrag en het effect daarvan op anderen. Humor is daarbij een onmisbare factor, dus wordt er heel wat afgelachen. Het publiek is ook steeds verschillend. De ene keer sta ik voor een zaal met driehonderd ondernemers en de volgende keer begeleid ik een team van acht accountmanagers.”

Ondanks al deze leuke factoren, zijn er ook nadelen. Toch moet Saskia daar even over nadenken. “Het is zo’n leuke job. Als ik dan toch iets moet noemen dan is het dat ik altijd alleen onderweg ben. Tijdens de workshops heb ik volop interactie, maar daarna rijd ik niet terug naar kantoor, waar ik even kan sparren met collega’s. Maar die onafhankelijkheid past ook wel weer bij mij.” 

 
Stijve accountants
Door haar bijzondere beroep maakt Saskia regelmatig vreemde dingen mee tijdens haar werk als flirtcoach. Naast de workshops die ze geeft, heeft ze ook een theatervariant van de flirtworkshop: De Grote Flirten Doe Je Zo Show. “Een van de eerste optredens was voor een zaal vol accountants. Allemaal keurig jasje dasje grijze pakken, maar aan het eind van de voorstelling stonden ze allemaal de Tjoe-Tjoe-a te dansen. Prachtig! Lekker onbevangen, even niet meer de meneer. De sfeer na de show is zo losjes dat netwerken een stuk gemakkelijker gaat. 
 
 
Tips voor de leZeressen
“Ik denk dat ik een goede flirtcoach ben door mijn enthousiasme en humor. Daarmee weet ik elke groep in beweging te krijgen en staan ze open voor hetgeen ik ze wil laten ervaren. En het belangrijkste is misschien wel dat ik heel veel plezier heb in het flirten en dat werkt aanstekelijk.” Ze geeft aan dat non-verbale communicatie een grote rol speelt tijdens het flirten. Daar heeft ze zich dan ook volop in verdiept. “Menselijk gedrag vind ik enorm boeiend. De laatste jaren heb ik me ook verdiept in de man/vrouw verschillen. De bevindingen daarvan heb ik verwerkt in een workshop Seksen op de Werkvloer.” Veel organisaties verkeren in zwaar weer, dus er is veel vraag naar flirthulp. Wil je overleven in deze tijd dan moet je vooral focussen op je mensen. De manier waarop zij zich verbinden aan klanten, collega’s maar ook aan de bedrijfsdoelen is bepalend voor het succes. Flirten is daarbij onmisbaar.” 
 
Saskia heeft goede tips voor leZeressen die ook (flirt)coach willen worden. “Practise what you preach. Flirten gaat over spontaniteit, interesse hebben in andere mensen en positieve aandacht. Het is belangrijk dat je dat zelf ook laat zien. Mensen voelen haarfijn aan als je een trucje staat te doen en dan haken ze af. Je mag gerust je kwetsbaarheid laten zien. Ook dat is flirten. Entertainment speelt ook een grote rol. Vooral bij grote groepen moet je de zaal kunnen vermaken en tot het eind blijven boeien. Dus ga het gewoon doen! Als je een idee hebt voor een workshop of coaching, maak een plan en ga het doen. Belangrijkste is dat het klopt wat je doet en dat je er plezier aan beleeft. Rest alleen nog meters maken en ervaring opdoen.” 

 
Ben je nieuwsgierig geworden naar het zakelijk flirten van Saskia? Of denk je dat je haar tips ook goed kunt gebruiken in je werk (en stiekem ook bij het achterlaten van een goede indruk bij die leuke collega)? Kijk dan eens op saskiapaulissen.nl

Lees ook de vorige edities van Babes in Business!