Babes in Business: Mayke heeft haar eigen modellenbureau

Werk & studie door Marleen_S

 
Sommige dames hebben van die beroepen waarvan je denkt: wat gaaf! In deze rubriek laten we deze businessbabes aan het woord over hun carrière. Ditmaal Mayke. Zij heeft haar eigen modellenbureau: Buck Models!
 
Na jarenlang zelf in het vak te hebben gezeten, startte Mayke Niestadt op 21-jarige leeftijd haar eigen modellenbureau: Buck Models. De hele dag is ze omringd met knappe mensen, maar toch zijn de looks van haar modellen niet het belangrijkste. ?Het is heel makkelijk om mooie meiden te vinden, want daar lopen er genoeg van rond. Moeilijker is het om modellen te vinden die niet alleen de beauty, maar ook de brains hebben. Want al ben je nog zo knap, als je geen leuke uitstraling of persoonlijkheid hebt, zal ik je niet zo snel aannemen.?
 

Mayke Niestadt

Lustobject

Tijdens haar studie werkte Mayke als model op veel evenementen. ?Ik werkte voornamelijk als hostess. Het was de periode voor de crisis, dus er was werk genoeg voor me! Toch kon ik moeilijk aansluiting vinden bij modellenbureaus. Er was er niet één waar ik me echt thuis voelde. Elke bureau had maar één ding waar het in uitblonk. Bij de één was de styling helemaal perfect, maar waren de modellen arrogant, bij de ander juist weer andersom. Er was geen enkel bureau dat het hele pakket had?, vertelt Mayke.
 
?Op de evenementen werd ik  echt als lustobject beschouwd. Het ging mensen voornamelijk om de buitenkant, wat ik te vertellen had, was niet belangrijk. Dat was ik op een gegeven moment wel een beetje zat. Ik wilde een modellenbureau waarbij alles klopte. Met modellen die ook echt inhoud hadden en een aanbod van diensten dat van goede kwaliteit was.? Dit was er niet, dus besloot Mayke haar eigen modellenbureau te beginnen.
 
?Ik was 21 en had geen idee wat ik mezelf op de hals haalde. Mijn omgeving verklaarde me knettergek, want het was het begin van de crisis. Geen ideaal moment om je eigen onderneming te starten dus. Ik omringde mezelf met mensen die verstand hadden van het ondernemerschap. Dat heeft me enorm geholpen, want toen ik één van mijn eerste klanten binnen had gehaald en me werd gevraagd om een opdrachtbevestiging, vroeg ik gauw mijn vriend wat dit in hemelsnaam was.? Langzaam maar zeker rolde Mayke in het vak. ?Er zijn enorm veel modellenbureaus in Nederland, dus de concurrentie is groot. Ik probeer me te onderscheiden door modellen aan te bieden die hoger opgeleid zijn. Modellen bij Buck Models moeten namelijk allemaal minimaal een hbo-opleiding volgen of hebben afgerond. De werkhouding vind ik vele malen belangrijker dan het uiterlijk. Een pittig karakter, proactieve houding en hard werken: daar gaat het me om. Dat is ook wat de klant graag ziet.?
 

Op het Buck Models kantoor

Mooi uiterlijk zorgt voor succes

De vraag naar mooie modellen die een bedrijf representeren is groot. ?Onbewust associëren mensen een mooi uiterlijk met succes. Zet een bloedmooie meid als gastvrouw neer die ook nog eens communicatief goed vaardig is en je trekt veel meer mensen naar je bedrijf. Het geeft een bepaalde uitstraling aan je merk?, legt Mayke uit. ?­Werken bij Buck Models moet niet zomaar een bijbaantje zijn. Ik wil graag zien dat mijn modellen een bepaald doel voor ogen hebben. Wil je de mensen een lach bezorgen of wil je bijdragen aan het succes van Buck Models? Dat is wat ik de meiden die hier komen altijd vraag. Ook de lengte vind ik erg belangrijk bij een potentieel model, minimaal 1.70 cm zijn de meeste dames hier. Als mensen lang zijn, krijgen ze een bepaald overwicht met zich mee. Dat is indrukwekkend. Ik maak wel eens een uitzondering, want zoals ik zei, als je écht leuk bent dan kunnen we je goed gebruiken.?
 
Wanneer je weet of iemand het in zich heeft model te worden? ?Dat zie je al gelijk bij binnenkomst?, zegt Mayke. ?Is hij of zij niet te laat, zijn ze stil of schudden ze iedereen netjes een hand? Het zijn eigenschappen die veel zeggen over iemands karakter en normen en waarden. Het is geen eis, maar als iemand uit een goed milieu komt dan is de werkhouding vaak al gelijk anders.?
 
Bij Buck Models worden er weinig fotoshoots of commerciële opdrachten gedaan. ?Mijn modellen werken vooral op evenementen van zeer uiteenlopende klanten zoals Nikon of Vodafone. Pas geleden hadden we een evenement van Microsoft. Dit was toch wel één van de leukste opdrachten die ik ooit heb gedaan, want er was veel budget om de meest gekke dingen te kunnen verzinnen. Ik kon helemaal creatief losgaan, want Microsoft vond alles geweldig. Het was een klein feest, maar we konden goed uitpakken?, vertelt Mayke enthousiast.
 

Het concept van Mayke: de tafeldame

Tafeldames

Dat is ook het leukste van haar vak vindt Mayke, creatieve concepten bedenken. ?In 2009 was ik de eerste in Nederland die de ?tafeldame? introduceerde. Bij dit idee worden modellen in een speciale jurk gehesen die dient als een soort tafel. Dit idee werd al snel gekopieerd, dus als bedrijf moet je je wel blijven ontwikkelen. De concurrentie is moordend, helemaal door de beperkte vraag van bedrijven de laatste tijd. Vorig jaar daalde elk modellenbureau daarom enorm met de prijzen. Deed ik een voorstel, dan ging de concurrent er gelijk 100 euro onder zitten zonder écht naar de opdracht te kijken. Alles werd gedaan om werk binnen te krijgen.? Mayke koos ervoor dat niet te doen. ?Ik verhoogde juist mijn prijzen. Ik verloor hierdoor wel wat klanten, maar ik kreeg er ook weer wat bij. Door de hoge prijs kan ik goede kwaliteit leveren. Dat vind ik belangrijk.?
 
Het is elke dag hard werken op kantoor voor Mayke. ?Ik kan niet zomaar op vakantie en zit het grootste gedeelte van mijn tijd gewoon op kantoor. Toch zou ik mijn baan voor niets willen inruilen. Ik kan alles zelf bepalen, waardoor ik me enorm vrij voel. Toch moet je wel stevig in je schoenen staan als je een eigen onderneming wilt starten. Zeker in de modellenbranche moet je jezelf kunnen verkopen. Je moet creatief zijn in het bedenken van concepten en een echte alleskunner zijn. Ikzelf doe nog altijd voor een groot deel mijn eigen administratie. Zo houd ik de controle en dat is als baas belangrijk.?
 

Mayke met twee van haar modellen

Het gekste wat Mayke ooit heeft meegemaakt? ?Toen ik ineens mijn hoofd op de cover van Sprout zag staan! Ik was door het ondernemingsblad genomineerd als één van de meest veelbelovende ondernemers onder de 25 en mocht langskomen bij de lancering van deze speciale editie. De dagen erna stond mijn telefoon roodgloeiend. Geweldig!?

 
Buck in Business

Mayke is ondertussen druk bezig met de toekomst van Buck Models. ?Naast Buck Models beheer ik ook Buck People. Dit is een afdeling voor mensen die het nét niet kunnen halen als model, maar wel voor ons kunnen werken. Ook ga ik binnenkort Buck in Business introduceren. Ieder model dat voor ons heeft gewerkt, willen we na zijn of haar studie helpen met een baan zoeken. Ik denk dat dit goed zal werken, want het is nu eenmaal een feit dat mooie mensen beter verkopen en meer voor elkaar krijgen. ?

Meer weten over Buck Models en hoe Mayke te werk gaat? Neem dan een kijkje op de website!

Lees ook de vorige edities van Babes in Business!