Babes in Business: Dyantha is radio-dj

Werk & studie door Karin
Sommige dames hebben van die beroepen waarvan je denkt: wat gaaf! Of: wat houdt dat eigenlijk in? In deze rubriek laten we deze businessbabes aan het woord over hun carrière. Ditmaal Dyantha Brooks, ze is radio-dj bij WILD FM!
 
Iedere ochtend presenteert Dyantha samen met haar collega Anthony Anthony, Dyantha & de WILD FM Ochtendshow op WILD FM; een regionale radiozender voor Amsterdam en Noord-Holland. Het programma is niet zomaar een show, want het is de best beluisterde ochtendshow van Noord-Holland! "Wat ik doe varieert van aankondigen van muziek tot interviewen, nieuwtjes behandelen en gasten ontvangen. De show is om 10 uur ?s ochtends afgelopen en daarna zit ik tot 3 uur op kantoor. Ik ben ook verantwoordelijk voor alle prijzen en winacties op WILD FM: van acties op onze social media tot in de uitzendingen. Daar ben ik 's middags op kantoor mee bezig.? 
 

Radio-dj worden
Dyantha heeft van jongs af aan al iets in de entertainmentindustrie willen doen. ?Presenteren heb ik altijd al willen doen. Maar ik had destijds bij WILD FM gesolliciteerd als accountmanager en kwam ook binnen op die functie. Tot er op een gegeven moment een interview gedaan moest worden met een internationale artiest: Sean Paul. Mijn collega zei dat hij het niet wilde doen omdat zijn Engels niet goed genoeg zou zijn. Toen zei ik impulsief: ?Ik wil dat wel doen!? Toen ben ik dat eigenlijk steeds vaker gaan doen en uiteindelijk ben ik bij de Ochtendshow terecht gekomen.? Dyantha heeft dus geen dj-opleiding gedaan. ?Ik heb een dansopleiding gedaan, ik ben dus wel altijd al met muziek en entertainment bezig geweest. Maar ik ben geen doorgewinterde dj, ik zou best nog een lesje logopedie kunnen gebruiken. Maar ik denk dat ik wel een fijn stemgeluid heb, maar dat is dus puur toeval en geluk geweest.?
 
Maar wat zijn nu eigenlijk belangrijke eigenschappen die je moet hebben om diskjockey bij een radiozender te kunnen zijn? ?Je moet sterk in je schoenen staan, want de dj-wereld is wel een wereld op zich", vertelt Dyantha. De meeste dj?s werken al sinds jongs af aan bij kleine regionale stations en radio maken is hun grootste passie. Ik heb zonder twijfel een van de leukste banen die er is, maar mijn interesse ligt bij presenteren in het algemeen. Zo zie ik mijn toekomst ook het liefst bij de televisie. Soms kan het wereldje dus best wel intimiderend zijn, op een radioborrel bijvoorbeeld wordt er echt alleen over radio gesproken, en heerst er een 'ons kent ons'-cultuur. Als nieuwkomer in de radiowereld moet je je hier voor kunnen interesseren en van deze mensen willen leren, zij zijn tenslotte radio. Daarnaast moet je breed geïnteresseerd zijn, omdat je verschillende soorten gasten hebt en items behandelt. Je praat over nieuws, showbizz en muzikaal gezien draai en interview je ook artiesten waar je niet zelf naar zou luisteren. Dus leergierig en geïnteresseerd zijn is belangrijk en overal over mee willen praten. Daarbij is het belangrijk dat je positief ingesteld bent. Als je je dag niet hebt vanwege iets in je privéleven, of je hebt een interview en de artiest neemt niet op, moet je positief blijven en mag de luisteraar er niets van merken.?
 

Leuke en minder leuke kanten
Het allerleukste aan haar werk, vindt Dyantha dat elke dag anders is. ?Er zijn basisprincipes die elke dag terugkomen, maar de ene dag heb je bijvoorbeeld hele leuke nieuwe talenten in Wild of Mild en de andere dag weer hele leuke en gezellige gasten in de uitzending of vrolijke luisteraars. Je weet nooit van tevoren hoe de show eruit gaat zien. Bijvoorbeeld één keer per jaar voelen we ons Oprah Winfrey en geven we een auto weg. Zo was er een meisje, die kwam met haar auto aan waarvan ze de deur open moest maken met een schroevendraaier en achterin zat haar zoontje in zijn zitje. Vervolgens reed ze weg in een gloednieuwe auto.? De mindere kant van haar dj-bestaan is toch echt het vroege tijdstip van de show vertelt ze lachend. ?Ik heb Arubaans bloed, dus 7 uur beginnen is écht heel vroeg voor mij. Ik slaap pas rond 1 uur, half 2 en 6 uur gaat de wekker??

Ondanks de goede voorbereidingen voor de uitzending gaat helaas niet alles altijd even soepel. Ook Dyantha heeft weleens on air een blunder begaan. ?Ik moest Sisqo interviewen, dat was eind 2010. Dat was live op de radio, en ik zei: ?so what are your plans for two thousand elf?? in plaats van ?two thousand eleven'? En Robert ten Brink kon het niet zo waarderen dat ik vroeg of hij het niet jammer vond dat hij niet één zoon had gekregen.? Maar heeft de Arubaanse schone eigenlijk nog weleens zenuwen voor een uitzending? ?In het begin maakte ik alleen maar fouten en struikelde ik over m?n woorden. Maar inmiddels doe ik het nu twee jaar en voelt het alsof ik met vrienden bij mij thuis zit. Alleen af en toe heb ik nog weleens een interview met iemand waar ik muzikaal tegenop kijk waardoor ik kriebels in mijn buik krijg.? 
 
 
Tips voor dames met radioambities
Wat als je nu zélf graag radio-dj wilt worden? Dyantha heeft nog wel wat tips voor ambitieuze leZeressen: ?Er zijn verschillende radiostations die een dj-opleiding aanbieden. Maar ik denk dat je je vooral heel erg moet verdiepen in radio maken. Neem jezelf op en luister het terug. En stuur gewoon een fragment dat je hebt opgenomen naar verschillende radiostations en vraag naar hun mening.?
 
Over wat Dyantha in de toekomst zou willen, is ze heel duidelijk: ?Presenteren. Het is wel moeilijk om binnen te komen, maar ik zou heel graag verder willen gaan met presenteren, maar dan op tv.?

Nieuwsgierig geworden? Beluister hieronder een fragment uit Anthony, Dyantha & de WILD FM Ochtendshow!


 
Of luister live naar WILD FM op hun site!