Babes in business: Yvette heeft een huiskamerrestaurant

Werk & studie door Jamaica

Sommige dames hebben van die beroepen waarvan je denkt: wat gaaf! In deze rubriek laten we deze businessbabes aan het woord over hun carrière. Ditmaal Yvette van der Weegen: zij runt een restaurant? in haar huiskamer!

Steeds meer amateurkoks en mensen die graag koken, beginnen een huiskamerrestaurant. Yvette van der Weegen (31) runt haar restaurant Yvan in haar eigen woning in Utrecht. ?Met dit restaurant wil ik mijn gasten culinair verrassen!?Inspiratie

Yvette heeft altijd al een passie gehad voor koken. ?Dat heb ik van huis uit meegekregen, van mijn vader?, vertelt ze. ?Hij was een goede kok: hij kookte vaak met de producten die hij voorhanden had de meest lekkere gerechten.? Twee jaar geleden besloot Yvette dat ze meer met haar passie wilde doen. Ze begon haar huiskamerrestaurant Yvan, aan de Graanstraat in Utrecht.

Gasten die bij haar komen eten, kunnen kiezen uit een Mediterraans of Oosters menu. ?De meeste gasten hebben een voorkeur voor de Mediterraanse keuken?, vertelt Yvette. ?Zelf heb ik een voorliefde voor de Oosterse keuken, zoals Japans en Vietnamees. Daar wilde ik dus ook iets mee doen in mijn restaurant.? Inspiratie voor haar menu haalt ze uit gerechten die ze eerder ergens heeft gegeten of uit kookboeken en tijdschriften. ?Op een gegeven moment miste ik toch de praktijkervaring. Ik ging daarom op zoek naar een stage en kwam een jaar geleden uit bij Beluga in Maastricht?, zegt Yvette. ?Beluga is een tweesterrenrestaurant waar ik alles leer over smaakcombinaties en de laatste kooktechnieken. Discipline, focus en de wil om te leren is nodig om op dit niveau te koken.?Open keuken

Eén tot twee keer per maand opent ze haar eigen restaurant, waar één groep van minimaal zes en maximaal tien mensen dan terechtkunnen. ?Ik begin ?s ochtends al met de voorbereidingen. Zo ga ik eerst boodschappen doen en ?s middags doe ik de mise en place. Mijn vriend Joep dekt de tafel en zorgt dat alles netjes is. Rond zeven uur komen dan de gasten.?

Een avond bij Yvan begint met een aperitief en wat hapjes aan de bar in Yvette?s woonkamer. ?Ik heet de gasten welkom en vertel iets over mijzelf?, zegt ze. ?Ondertussen ga ik in de keuken verder en kunnen de mensen ter plekke zien hoe het eten wordt klaargemaakt. Vaak heb ik van tevoren al contact gehad met de initiatiefnemer, die een menu heeft uitgekozen en de zaken heeft doorgegeven waar ik rekening mee moet houden. Daarna gaan de gasten naar een aparte ruimte, waar ze kunnen genieten van hun viergangenmenu.?

Yvette is erg gelukkig met haar restaurant. ?Het is natuurlijk kleinschalig, maar dat maakt niet uit, het restaurant is wel helemaal mijn project?, zegt ze. ?Het is onwijs leuk om voor gasten te mogen koken en alle positieve reacties die ik krijg geven veel voldoening.Tips voor dames die ook een eigen huiskamerrestaurant willen

Lijkt een eigen huiskamerrestaurant jou ook wel iets? Yvette geeft tips!

  • Laat je van tevoren goed informeren. Yvette: ?Ik zie mijn restaurant meer als een uit de hand gelopen hobby. Maar als je een bepaalde winst uit je restaurant haalt, moet je zaken als een horecavergunning regelen. Let daar goed op.?
  • Stap op mensen af als je iets wilt weten. Yvette: ?Ik heb bijvoorbeeld een eigenaresse van een ander huiskamerrestaurant gebeld om wat vragen te stellen. Als je echt interesse hebt, willen mensen je graag helpen.?
  • Zorg dat je van tevoren goed nadenkt over je restaurant. ?Als je bijvoorbeeld een partner hebt die kan helpen met serveren en opruimen, scheelt dat een hoop werk?, vertelt Yvette. ?Verder moet je ook een ruimte uitkiezen waar de gasten kunnen zitten en zorgen voor voldoende servies en bestek.? Allemaal praktische dingen, maar volgens Yvette wel erg belangrijk.
  • Houd rekening met je gasten. Yvette: ?Elke avond is anders. Soms is het etentje heel feestelijk, maar het kan ook voorkomen dat het etentje een minder gezellige aanleiding heeft, bijvoorbeeld omdat de groep een overledene wil herdenken. Daar moet je als gastvrouw op in kunnen spelen.?

Ben jij nieuwsgierig geworden naar Yvettes restaurant? Kijk op EtenbijYvan.nl voor meer informatie en mogelijkheden om te reserveren!