Babes in Business: Iboya is personal trainer

Werk & studie door Marleen_S
Sommige dames hebben van die beroepen waarvan je denkt: wat gaaf! Of: wat houdt dat eigenlijk in? In deze rubriek laten we deze businessbabes aan het woord over hun carrière. Ditmaal Iboya Triz, ze is personal trainer in Amsterdam!
 
In hartje Amsterdam kun je haar dagelijks in de sportschool vinden. Meestal in gezelschap, want trainen doet Iboya niet alleen voor zichzelf. Met haar beroep als personal trainer helpt ze mensen te werken aan hun conditie en een fit lichaam. Maar alleen een paar rondjes rennen in het park is niet het enige wat ze doet. ?Mijn trainingen gaan gepaard met gezond eten, detoxen en de hormonen weer in balans brengen. Als je het mooiste resultaat wilt, moet je je niet alleen richten op het fysieke deel van de training. Het beste is dit te combineren met de juiste voeding en ook aandacht te geven aan het mentale gedeelte. Misschien werkt alleen sporten in de sportschool wel voor even, maar het ik vind het veel belangrijker om het gehele lichaam weer gezond te krijgen. Zowel fysiek, maar zeker ook op mentaal gebied.?

 
Van prima ballerina tot personal trainer
Een leven als personal trainer is niet wat Iboya haar hele leven al voor ogen had. Wel is ze van jongs af aan altijd in de weer geweest met sport en bewegen. Ze begon haar carrière namelijk als prima balerina. Of althans, dat was de bedoeling. ?Ballerina?s leken op de elfjes waar ik altijd over fantaseerde. Toen ik negen jaar was en per ongeluk in een balletles terecht kwam, wilde ik er maar wat graag bij horen. En de leraren waren enthousiast: ik had talent.? Toch liep het allemaal iets anders dan verwacht. ?Ik trainde vanaf mijn negende al mee met de groep van elfjarige meisjes. Ik werd uiteindelijk gescout door het Nationale Ballet Academie en toen ging het balletje rollen. Ik kwam bij het Nationale Ballet.? Maar na tien jaar van trainen en bloedende tenen stopte Iboya. Ze haalde haar voldoening er niet meer uit. Ze schoolde zich om en kreeg een rol in de musical de Klokkenluider van de Notre Dame. Daar ging het mis. ?Tijdens een voorstelling scheurde ik mijn kruisbanden ? een echte nachtmerrie. En ik was bang dat ik nooit meer zou kunnen dansen.? Na haar revalidatieproces keerde Iboya terug in de danswereld, maar ze kwam van een koude kermis weer terug. ?Ik kreeg niet dezelfde energie als voorheen. Ik wilde niet meer elke dag in de bus zitten en vervolgens urenlang dansen. Ik wilde mezelf verder ontwikkelen.?
 
Het lot was Iboya alleen niet erg goedgezind. ?Na een herseninfarct dat ik midden op het toneel kreeg, kwam ik in een diep dal vol ellende terecht. Toen besloot ik dat ik beter wilde worden, maar ik had een andere focus nodig. Nieuwe uitdagingen kwamen op mijn pad en ik wilde me richten op het vak van personal trainer.? En dat is iets wat Iboya tot op de dag van vandaag met veel liefde doet. ?Alle kennis die ik tijdens mijn periode als ballerina heb opgedaan, combineer ik met wetenschappelijk onderbouwde methodes uit de topsportwereld. Sommige danstechnieken blijken heel effectief in combinatie met methodes uit de sportwereld die op hun beurt weer heel gezond zijn.?

 
Daarnaast legt Iboya in haar trainingen ook de focus op gezond eten en een goede hormoonhuishouding. ?Het is belangrijk dat je als mens in balans bent. Ik heb geleerd dat de rol van hormonen, juiste voeding, een gezond lichaam en een gezonde geest heel belangrijk is. Alles moet in een juiste verhouding met elkaar staan.?
 
Leuke en minder leuke kanten
?Ik vind het fijn om mensen heel specifiek te kunnen helpen met hun probleem. Ik wil inzoomen op de details, maar daarvoor leg ik samen met de klant eerst een goede basis. Dit kan soms wel zes weken duren, maar mensen merken wel gelijk resultaat. Ze gaan bijvoorbeeld gelijk rechterop staan en zitten beter in hun vel."

 
Tips voor de leZeressen
?Als het bij mij werkt, werkt het ook bij iemand anders. Dat klinkt cliché, maar het is wel zo. Elk lichaam is natuurlijk anders en eist een andere training. Daarom probeer ik mijn trainingen zo gedetailleerd mogelijk af te stemmen op de persoon die voor mij staat. Een tip die ik kan meegeven is dat een training die je buurvrouw volgt, niet per definitie ook geschikt is voor jou. Laat je een persoonlijk plan aanmeten en kijk welke oefeningen het beste voor jou werken. Heb je veel pijn in je rug? Concentreer je eerst daarop voordat aan de slag gaat met bijvoorbeeld krachttraining. En zorg ondertussen dat je niet alleen je lichaam, maar ook je geest in balans houdt.?
 
Ben je nieuwsgierig geworden naar de trainingmethodes van Iboya? Houd Ze.nl deze weken dan goed in de gaten. Binnenkort vertelt Iboya er meer over!

Voor meer informatie over Iboya, neem hier een kijkje op haar website.