8 collega?s die je te vriend moet houden

Werk & studie door Marleen_S
Je hoeft niet gelijk al kruipend de hielen van je baas te likken, maar in het belang van je carrière is het niet verkeerd om jezelf likeable op te stellen tegenover je collega?s. Beter een goede bureaubuur dan een verre vriend!
 
Het zou zomaar de nieuwe floormanager kunnen zijn: die mevrouw waarvoor je nog net even de lift openhield ?s ochtends. Al was ze toiletjuffrouw of de kantinedame geweest, het kan nooit kwaad om iets aardigs te doen voor een ander. Ook al ben je ongesteld of moet je die avond op de thee bij je schoonmoeder, just smile and wave. Want er komt een moment waarop je de hulp van die ene collega even heel goed kunt gebruiken. En dan kun je maar beter een goed imago hebben. It?s all about karma, toch?
 

 
1. De secretaresse van je baas
Inderdaad. De jongedame die helemaal alleen voor het kamertje van de directeur altijd driftig zit te tikken. Ook al verdenk je de baas er op de één af andere manier altijd van dat hij het met de secretaresse doet, de vrouw in kwestie is super georganiseerd, anders was ze nooit aangenomen. Belangrijkste boven alles: zij beheert de agenda van de big boss. En zij is het die jou prima tussen alle drukke afspraken in kan proppen als je de baas even moet spreken over je armzalige salaris. Niet verkeerd dus om deze collega te vriend te houden. Ontvang haar met open armen en gooi er een keer een lunch tegenaan. Ze zal je naam onthouden. En die aan je baas doorgeven.
 
2. De stagiair
Die jonge knul van negentien jaar die als slaafje van hot naar her rent, kan jou echt op weg helpen. Al zou je het eerder andersom verwachten. Op het moment dat hij zijn stageverslag schrijft en jou in zeer positief daglicht stelt (omdat je altijd zo vriendelijk en behulpzaam was), maak je een goede naam bij de opleiding. En kun je er altijd zo terecht als je weer een stagiair nodig hebt.

3. De womanizer 
Niet veel beter dan je mogelijk overspelige baas: de playboy op de werkvloer. Mr. Always (zucht) Good Looking flirt met alles wat los en vast zit. En bij jou blijft hij het tevergeefs ook nog steeds proberen. Nu hoef je niet gelijk met hem het bed in te duiken (of even bukken bij het kopieerapparaat), maar schrijf hem niet gelijk af. Knipper liefjes met je allerzoetste nepglimlach als hij de zoveelste seksistische opmerking maakt. Of kaats lekker bijdehand een net zo vieze opmerking terug. Hij kan het allebei vast waarderen. En op de één of andere manier vindt ?ie je dusdanig interessant dat wanneer jij er niet uitkomt met de cijfertjes, hij je vast even wil helpen.
 
4. De kantinejuffrouw 
Je moet in het vak vaak onderaan beginnen. En weet je nog hoe het is als er zo over je heen wordt gelopen en niemand je ziet staan? De kantinedame is vaak een sterk ondergewaardeerd persoon, terwijl ze jou elke dag een overheerlijke lunch serveert! Geef eens op een saaie woensdagochtend een complimentje over haar pasta pesto. Of vraag naar het recept van die heerlijke salade. Complimentjes krijgen (en ook geven) werkt altijd goed voor het humeur. En een volgende keer zal ze je matsen door je een extra eitje of korting te geven bij de kassa.
 
5. De Gossip Queen 
Je kent haar vast wel: die ene vrouwelijke collega die meer uren roddelend bij het koffieapparaat doorbrengt dan achter haar bureau. Maar eigenlijk mijd je haar liever, ook al smacht je nog zo erg naar een kop caffeïne. Stap een volgende keer gewoon de keuken binnen. Al is het maar om te horen wat ze allemaal wel niet weet. Want Miss Gossip weet wie er ontslagen is en wie een promotie boven het hoofd hangt. Handige inside informatie dus. Roddel vooral niet mee, want voor je het weet heeft ze het op jou gemunt. En het staat verre van professioneel. 

6. De postjongen
Als je in een groot bedrijf werkt, komt er geregeld iemand langs die alle post rondbrengt. Een soort interne postbode. En op een handtekening na voor het zoveelste pakketje, deel je niet zoveel met hem. Als hij vrijdagochtend weer een keer langs loopt, groet hem dan vriendelijk. Of bedank hem dat hij alle post altijd zo netjes op tijd afgeeft. Grote kans dat wanneer jij vergeten bent die ene belangrijke brief op de post te doen, hij wel even voor jou een sprintje wil trekken. Er-rug handig.


 
7. De ICT-nerd
Stiekem is de computer boy op de ICT-afdeling een schatje. Hij gaat zelfs zo op in zijn werk dat hij de hele wereld vergeet. En eigenlijk heeft hij een heel ondankbare baan, iedereen loopt altijd langs hem heen. Meestal praat jij eigenlijk alleen met hem als het over technische dingen gaat. Knoop eens een praatje met hem aan wanneer je zijn hulp niet direct nodig hebt. Gewoon een complimentje of een gesprek over koetjes en kalfjes. Een volgende keer wanneer je computer weer crasht zal hij je met veel liefde helpen!
 
8. De receptioniste
Ze doet de deur voor je open als je in de regen naar de sleutel zit te zoeken. En blijft vaak als laatste achter om af te sluiten. Bedank haar voor alle moeite die ze doet. Telefoontjes opnemen wordt een stuk leuker als je werk gewaardeerd wordt. En de klanten van het bedrijf krijgen een positieve indruk als ze een vrolijke receptioniste aan de lijn krijgen. Zij blij, jij blij en je baas blij met blije klanten. Eén en al blijheid.

Met wie pap jij aan op kantoor om de dagen wat soepeler te laten verlopen?