5 tips voor een actieve werkdag

Sport & gezondheid door Jerney
Die 40-urige werkweek is fijn voor je bankrekening, maar je gezondheid? Die kakt een beetje in wanneer je de hele dag achter een bureau zit. Met als gevolg een pijnlijke rug, vermoeidheid of prikkende ogen. Niet ideaal.
 
Bovendien gebruik je je spierengroepen eenzijdig op een kantoorstoel. Uiteindelijk verzwak je dus belangrijke spieren in je lichaam. Maar ja... wanneer vind je in vredesnaam nog de tijd om aan je fitheid te werken? Zo’n kantoorbaan lijkt weinig ruimte te bieden. Dacht je. Gelukkig zijn er wel degelijk mogelijkheden. Het enige wat je hiervoor hoeft doen is er een gewoonte van maken (21-dagen-regel!). Oké, én een beetje creatief zijn. Hieronder geef ik tips waarmee je zowel buiten als binnen de kantoormuren aan je fitheid werkt. En hé: daar profiteren uiteindelijk zowel je baas als jijzelf van, toch?

 
1. Start je dag goed
Het zonnetje schijnt inmiddels vaker wel dan niet en de wekker staat ook weer op zomertijd. Kortom: een (half)uurtje eerder opstaan is minder zwaar dan tijdens de wintermaanden. Profiteer hiervan. Ga in plaats van na werktijd eens in de ochtend hardlopen. Je zult merken dat je je gedurende de dag stukken fitter voelt. Bovendien wordt je stofwisseling door deze vroege work-out gelijk aan het werk gezet. Dit betekent dat je zelfs later op de dag in een hoger tempo calorieën verbrandt. Vroeg opstaan loont echt!
 
2. Neem de trap
Ga je elke dag weer met de lift naar de derde etage? Dan kies je duidelijk voor de makkelijkste weg. Neem morgen eens de trap. Je komt misschien de eerste keer (of nou ja: keren) met een rood hoofd en puffend op je etage aan, maar denk dan gewoon aan alle beenspieren die je hebt getraind. Maak van het traplopen een gewoonte en na 21 dagen pak je automatisch de trap. Bovendien heb je terwijl je naar boven loopt de tijd om na te denken over wat je vandaag te doen staat. Jij komt fit en georganiseerd aan bij je bureau. 
 
3. Neem afstand
Uren achter de computer zitten is niet goed voor je. Het is al tientallen keren bewezen, maar voor de meesten van ons behoort het nu eenmaal tot de dagelijkse realiteit. Pak daarom je rust. Loop om het uur even van het scherm vandaan, zodat je ogen weg zijn van het felle licht. Vliegen de uren voorbij? Zet dan een programma op de computer dat je herinnert om pauze te nemen. Zodra je achter het scherm vandaan bent, heb je tijd om koffie te halen, te stretchen of een paar trappen te lopen. Zo houd je je stofwisseling ook nog eens actief. 
 

 
4. Ga naar buiten
De kantine heeft misschien lekkere broodjes, maar een frisse neus halen doet vaak meer voor je gemoedstoestand. Smeer van tevoren je boterhammen en jij hebt alles bij je om in de pauze naar buiten te gaan. Met een wandeling in de buitenlucht verbrand je niet alleen wat extra calorieën, je neemt ook even afstand van je werk. Zodra je weer achter je bureau zit heb je frisse ideeën om de middag mee te starten.
 
5. Motiveer jezelf tot beweging
Of je nu samen met je collega de trappen oploopt of een activiteitstracker om je pols hebt: wat extra aanmoediging helpt. Spreek met een collega af om gedurende de dag vaker van die bureaustoel af te komen. Heb je meteen iemand om mee te praten tijdens het traplopen. Wanneer je wilt weten of je daadwerkelijk actiever bent geweest, is een activiteitstracker erg handig. Deze geeft je gelopen stappen en verbrande calorieën weer. Bovendien hebben sommige trackers een inactiviteitsindicator. Deze geeft een melding wanneer je weer eens te lang op je kont zit en moet bewegen. Jij hebt altijd een stok achter de deur.

Dit artikel verschijnt ook in het Engels op Abs on Friday.


Jerney van Poorten - een 27-jarige in ontkenning - heeft een ‘overdose’ aan fantasie, een boel sarcasme en een afkeer voor mensen die altijd drie zoenen moeten geven.

Vrijwel dagelijks schrijft ze op haar blog absonfriday.com over health in (semi-sarcastische) Jip en Janneke taal. Geen absurde diëten of een suikerloos bestaan, maar op een leuke manier ontdekken hoe je een beetje verantwoord leeft. Dat is tenminste door iedereen vol te houden. N’est pas?