Ongesteld zijn is kut!

Lifestyle door Mariëlle
Nee, dat hoeven we jou natuurlijk niet te vertellen dat ongesteld zijn kut is. Hoe kut het ook is, we weten dat elke vrouw die dit leest ervaringsdeskundige is met witte pluggen en matrassen met vleugels. Toch haten we die periode.

Geen vent die het ooit begrijpen zal: jij en je plaatselijke (en gelukkig ook tijdelijke) bloedbadje. Ze kunnen zich gewoon niet indenken hoe het is om een week in de maand gemarteld te worden. Ze snappen er geen zak van waarom je een minuut voor sluitingstijd alsnog de supermarkt bestormt omdat je chocolade MOET hebben. Ze kunnen het gewoon niet bevatten dat ze die snauw en die grauw moeten incasseren en dat je even een weekje niet normaal kunt doen. Dat je daar totaal geen invloed op hebt omdat jouw hormonen je hele besturingssysteem overnemen. Alsof er een rood poppetje met hoorntjes op zijn hoofd plaatsneemt in jouw hersenpan en de touwtjes voor een week in handen neemt en jou een slechtere versie van jezelf maakt. Jij kunt er niks aan doen. Ongesteld zijn is gewoon kut en daar willen we even lekker over zeiken. En hopelijk is er dan een enkele man die dit leest, zodat ze voor eens en voor altijd begrijpen wat wij elke maand(!) moeten doorstaan.


- Die krampen! Je kunt ineens BAM dubbelklappen van de pijn. Van de buikpijn krijg je rugpijn en van de rugpijn krijg je dan weer buikpijn. Je komt in een neerwaartse spiraal van pijntjes terecht die elkaar allemaal aansteken.

- Jouw cravings zijn niet te stoppen. Je móet en zou die Tony Chocolonely hebben. Nu!

- Je lijkt dikker. Je voelt je net zo’n Michelinmannetje. Je houdt vocht vast waar het niet gaan kan en je buik zet op alsof je een zwangerschap van een drieling start.

- Je hebt stuiterballen van hormonen. Jouw hormonen schieten werkelijk alle kanten op en je kunt er geen pijl meer op trekken.

- Waardoor je bij een willekeurig krijsend kind spontaan meejankt. Of dat nou uit medelijden is of uit irritatie laten we in het midden.

- Diepte-investeringen als tampons, maandverband en pillen die jouw ongestelde periode beter zouden moeten maken plunderen je bankrekening. Die dingen kosten me toch een bak geld!


- Alles wat kut is wordt kutter.

- Alles wat leuk is kun je minder waarderen.

- Je kunt geen seks hebben. Juist nu je er zoveel zin in hebt. Of ja, kan wel, maar dat gaat echt te ver! En je kunt hem wel plezieren, maar dat maakt het alleen nog maar oneerlijker.

- Je moet regelmatig naar de wc ook al moet je niet. Gewoon even checken. Nadat je bent opgestaan en voelt dat het nodig is.

- Nog voordat er ook maar een druppeltje rood bij komt kijken dalen de puisten neer in je gezicht. Het liefste ergens in het midden, zodat iedereen ze kan zien.

- Het is zo jammer dat er geen ongesteldheidsvrij bestaat. Net zoals sneeuwvrij enzo. Dat je elke maand een hele week vrij kunt nemen om rustig ‘uit te zieken’ in bed en kunt uithuilen bij je katten.

- We vinden het onvoorstelbaar dat we anno 2015 nog steeds ongesteld moeten zijn. Het is zo ouderwets en niet feministisch. Hoezo bestaat er geen pilletje zodat je bijvoorbeeld één keer per dag boven de plee hangt en alles eruit klettert. Zonder al dan andere ongestelde gedoe er omheen? Dat zou toch top zijn?

Wat vind jij het ergste aan ongesteld zijn?