Lichte vlekjes op je huid? Dit kan het zijn

Lichaam door Chloe

Niemand, maar dan ook niemand heeft een egale huid zonder 'oneffenheden'. Iedereen heeft her en der bultjes, vlekjes of een verdwaalde haar. Ook lichte vlekjes horen daarbij, maar die vallen wel in de categorie: 'daar moet je misschien mee naar de huisarts'. Wat het kan zijn, zochten wij voor je uit.

Lees ook: Steelwratjes: zo kom je ervanaf 

Schade door zon

Dat de zon schadelijk is voor je huid dat weten we wel, maar het zorgt soms ook voor lichte vlekken op de huid. Wanneer je ernstig verbrandt, ontstaan er veranderingen in je diepere huidlagen. Dit leidt tot de witte vlekken. Je pigment is dan dusdanig beschadigd dat het verdwenen is. Deze vlekken vind je dan alleen op de plekken waar je ernstig verbrand bent.

Vitiligo

Vitiligo is een meestal chronische pigmentstoornis. Hierbij sterven je pigmentcellen af waardoor er witte vlekken ontstaan op je huid. De vlekken zijn vaak helder en onregelmatig en komen het meeste voor op het gezicht, handen en voeten. De pigmentstoornis is verder niet schadelijk voor je lichaam of organen, maar kan mentaal wel erg zwaar zijn. Vooral omdat er nu nog steeds geen oorzaak of behandeling voor is.

Huidontstekingen

Ook ontstekingen in de huid zorgen soms voor witte vlekken. Een ontsteking kan het pigment in de huid beschadigd hebben. Op de plek van de ontsteking blijft de huid dan licht. Wanneer je een ontsteking in de huid hebt kan alleen een tijdige behandeling deze vlekken voorkomen.

Pityriasis versicolor

Het klinkt heel indrukwekkend, maar gelukkig is het niet ernstig. Deze aandoening staat namelijk ook wel bekend als zomergist en is een oppervlakkige schimmelinfectie van de huid. Iedereen heeft gist op de huid zitten en bij deze aandoening komt het gist aan de oppervlakte van je huid terecht. De vlekken zijn rond en vaak lichter of juist donkerder dan de rest van je huid. Ook jeukt het soms, waardoor het schilfert wanneer je eraan gaat krabt. Gelukkig zijn er verschillende crèmes en shampoos om dit probleem te verhelpen.

Pityriasis Alba

Ook deze lastige naam heeft een wat simpelere benaming: namelijk witwang. Deze aandoening komt vooral vaak voor bij kinderen tussen de zes en twaalf jaar, maar kan ook bij volwassenen voorkomen. Ook deze witte vlekken ontstaan door een ontstoken huid. Deze vlekken komen het meeste voor op het gezicht. Ook komt het op andere delen van het lichaam voor. Bij kleine kinderen ontstaat deze aandoening na zonneschade of te vaak warm worden gewassen.

Natuurlijk zijn er nog meer aandoeningen die lichte vlekken op de huid kunnen veroorzaken. Twijfel je over de oorzaak van de witte vlekken op je huid? Maak dan altijd een afspraak met je huisarts zodat er een passende diagnose gesteld kan worden.

Lees ook: Aardbeibenen: zo kom je van die rode puntjes op je benen af