Rode lijntjes onder je nagel? Dit betekent het

Lichaam door Chloe

Vaak is de status van je nagels een goede indictator of iemand verzorgd is. Het kleurtje nagellak waar jij deze keer voor hebt gekozen zegt vrij weinig, maar wat eronder zit, spreekt soms boekdelen. Zie jij rode lijntjes onder je nagel? Dan wijst dit misschien ergens op. Check dus eerst even je nagels voordat je het volgende kleurtje erop gooit.

Lees ook: Help, een ingegroeide nagel!

Wat zijn deze rode lijntjes?

De rode lijntjes die je onder je nagel ziet worden splinterbloedingen genoemd. Geen zorgen, dit betekent niet dat je een splinter onder je nagel hebt, het ziet er alleen zo uit. Een splinterbloeding is eigenlijk gewoon een verticaal, klein bloedvlekje onder je nagel. Vaak zijn de splinterbloedingen te vinden aan de bovenkant van de nagel. Ze verschijnen zowel op je vinger- als op je teennagels.

Hoe ontstaan deze splinterbloedingen?

De naam van deze bloeding klinkt allesbehalve prettig, maar het is gelukkig meestal pijnloos. Waarschijnlijk heb je niet eens door dat je een splinterbloeding hebt totdat je het ziet. Het rode lijntje kan makkelijk ontstaan bij een verwonding van de nagel. Dit kan een kleine botsing zijn of een ernstiger 'trauma'. Bij heftigere verwondingen zal je waarschijnlijk wel pijn ervaren. Je nagel kan dan rood worden en je huid kan opzwellen. De splinterbloedingen verdwijnen zodra de verwonding genezen is, en dit kan zomaar een paar maanden duren. Met een beetje mazzel groeit een splinterbloeding bij een kleine verwonding gewoon mee met je nagel en ben je er zo vanaf.

Overige oorzaken

Hoewel de kans groot is dat je nagel gewoon een klein trauma heeft opgelopen, kan een splinterbloeding ook ergens anders op wijzen. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je een ontsteking in je hart- of bloedvaatwand hebt zitten of een schimmelinfectie onder de nagel. Ook kan het wijzen op diabetes of een hoge cholesterol.

Nu hoef je niet meteen in paniek te raken, want deze aandoeningen gaan gepaard met andere symptomen die zich al eerder voordoen. Als dit dus de oorzaak is van de splinterbloedingen dan ben je hiervoor waarschijnlijk al voor in behandeling. Splinterbloedingen kunnen ook een bijwerking zijn van sommige medicijnen. En dan hoeven het niet eens zware medicijnen te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook een bijwerking zijn van ibuprofen en velen andere medicijnen als je deze vaak gebruikt. Het kan ook gewoon zijn dat er geen oorzaak te vinden is voor een splinterbloeding. In dit geval is het gewoon een onschuldige afwijking in je lichaam.

Geen paniek

Heb je nou vaak last van splinterbloedingen, heb je er ook veel en maak je je toch een beetje zorgen? Dan kan je natuurlijk altijd even een telefoontje plegen aan je huisarts. Splinterbloedingen zelf kunnen in principe geen kwaad dus zolang je geen andere ernstige klachten hebt, you’ve got nothing to worry about. Soms kun je het rode lijntje zelf verdwijnen met het scherpe randje van een pincet als het niet te diep zit. Let op: ga niet te diep onder je nagel, dat kan ontstekingen veroorzaken.

Als je je heel erg ergert, kun je altijd een nagellakje erover aanbrengen. Bye bye rode lijntjes!

 

Lees ook: Welke kleur nagellak past het beste bij jouw huid?