Niet naar het toilet kunnen op kantoor? Dit doet het met je lichaam

Lichaam door Juliët

Je herkent het vast wel. Je bent thuis naar het toilet geweest en denk je er vanaf te zijn. Kom je op kantoor, kun je weer. Maar dat was nou even niet de bedoeling. Poepen op kantoor kun jij namelijk helemaal niet. Shit, haha. Wat nu?

Niet naar het toilet kunnen

Zit jij het liefst op je eigen toilet thuis? Dan ben je zeker niet de enige. Er zijn namelijk veel mensen die het lastig vinden om buiten huis naar het toilet te gaan, zoals op kantoor. Het is namelijk niet zo dat alle openbare toiletten erop zijn ingericht dat je niks hoort of ruikt. Daarnaast heeft het 'niet naar de wc kunnen' ook een andere reden. In de oertijd hingen we boven een kuiltje, maar wilde je wel zeker weten of het veilig was. Tegenwoordig zijn er toiletten met halfopen deuren en deze bieden niet die instinctieve veiligheid. Better safe than sorry.

Opstopping

Een onderwerp als 'poep' is nou niet iets waar veel mensen het liever over hebben. Maar toch zorgt het weer voor problemen. Doordat we er niet over praten, ben je er ook niet bewust van of iets normaal is of niet. Je kan elkaars ervaringen niet met elkaar vergelijken. Bij verstopping of dunne ontlasting denk je al gauw 'dat heeft iedereen weleens'. Terwijl dit niet altijd het geval is. Daarnaast is het ophouden van je ontlasting ook hartstikke slecht voor je. Het zorgt namelijk voor lichamelijke problemen. Voel je drang, dan zit de ontlastig al in je dikke darm en zelfs een deel in de endeldarm. In de dikke darm wordt al het vocht ontdaan en worden waardevolle mineralen eruit gehaald. Hoe langer de ontlastig in je darmen zit, hoe harder het wordt. En daar komt dan die verstopping.

Hoofdpijn krijgen

Wist je dat als er te veel en te lang ontlasting in je endeldarm zit, deze kan oprekken? Bij de volgende keer krijg je dan sneller last van verstopping. Oh ja en bij harde ontlastig moet je hard persen en dan is de kans op aambeien ook een stuk groter. Dat willen we natuurlijk niet. Ontlasting bestaat niet voor niets uit afvalstoffen en deze willen uit je lichaam. Hoe langer deze afvalstoffen blijven zitten, hoe slechter het voor je is. Het is dan ook niet gek als je hoofdpijn hebt, vermoeid bent of niet lekker in je vel zit. Het heeft natuurlijk verschillende oorzaken, maar afvalstoffen zijn hier zeker een boosdoener.

Praten

Maar nu je al deze infomatie weet, wat moet je er dan mee? Praat er met elkaar over. Het klinkt misschien gek, maar op een gegeven moment maakt ook dit onderdeel uit van het kantoorcultuur. Mensen zeggen dan "Ik ga even naar het toilet, het duurt misschien even, dus stoor mij vooral niet." Het is natuurlijk fijn als je op kantoor deuren hebt die helemaal dicht kunnen. Het liefst ga je naar een plek waar je ontspannen zit. Maar als dit nou echt niet lukt, ja laat alles maar gewoon gaan. Beter dat je het eruit laat komen, dan dat je thuiskomt en alles verstopt zit toch?