De beste podcasts om jezelf te informeren over racisme

De maatschappij door Daniëlle

Van het voeren van protesten, doneren aan goede doelen tot het ondertekenen van petities: de strijd tegen (institutioneel) racisme en politiegeweld is nog lang niet voorbij. Niet alleen in Amerika maar ook in Nederland en de rest van de wereld is racisme en discriminatie een groot probleem. Je kunt al veel helpen door de bovenstaande dingen te doen, maar jezelf meer informeren over racisme is de eerste stap.

Lees ook: Waarom zoveel vrouwen opeens zwart-wit foto's plaatsen

Educate

Je kunt jezelf op veel manieren informeren. Denk aan het lezen van boeken, het kijken van films maar ook het luisteren van podcasts. Tijdens de Black Lives Matter movement spreken veel mensen zich uit over racisme en de geschiedenis. Door te luisteren naar wat racisme inhoudt, wat de geschiedenis is en wat de ervaringen van anderen zijn, verdiep je je meer in het onderwerp. Hieronder vind je de beste Nederlandse en Engelstalige podcasts om jezelf te informeren over racisme. Let's educate ourselves!

1. DIPSAUS

In de podcast DIPSAUS bespreken Anousha Nzume, Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi maatschappelijke onderwerpen die vaak niet worden besproken in de media, en dit vaak met een flinke dosis humor.

Je kunt de podcast hier beluisteren.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Dipsaus Podcast (@dipsauspodcast) op

2. About Race

Wie het boek Why I'm No Longer Talking to White People About Race kent, weet misschien ook wel wie de Britse schrijfster Reni Eddo-Lodge is. Na het lanceren van haar informatieve boek heeft ze besloten om ook een podcast te beginnen: About Race. In deze Engelstalige podcast gaat ze aan tafel zitten met verschillende anti-racisten die samen met haar praten over hoe de keuzes die vroeger zijn gemaakt de dag van vandaag hebben beïnvloed. 

Je kunt de podcast hier beluisteren.

3. 1619

In de media komt veel voorbij over hoe het er nu aan toe gaat in Amerika. In de podcast 1619 vertelt onderzoeksjournalist Nikole Hannah-Jones hoe de slavernij Amerika als land heeft veranderd en vertellen gasten over hun ervaringen uit het verleden en heden. 

Je kunt de podcast hier beluisteren.

4. Code Switch

In Code Switch leer en hoor je alles over racisme. Verschillende journalisten onderzoeken hoe racisme de maatschappij, de popcultuur en de politiek tot de dag van vandaag heeft beïnvloed en voeren hier interessante en informatieve gesprekken over. Een echte aanrader dus!

Je kunt de podcast hier beluisteren

5. Fufu & Dadels

In deze informatieve podcast, gepresenteerd door Hajar Fallah, Suheyla Yalcin en Munganyende Hélène Christelle, wordt gepraat over taboedoorbrekende onderwerpen zoals feminisme, intercultureel zusterschap, racisme, mentale gezondheid en nog veel meer. 

Je kunt de podcast hier beluisteren.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FUFU & DADELS (@fufudadels) op

Lees ook: Black Lives Matter: wat kun jij doen om verschil te maken