Black Lives Matter: wat jij kunt doen om verschil te maken

De maatschappij door Laura

Het kan en mag je niet ontgaan zijn. Het zoveelste overlijden van een zwarte man - George Floyd - door politiegeweld in Amerika, heeft tot gigantische ophef geleid. Niet alleen in de VS, maar over de hele wereld. Online en offline wordt geprotesteerd tegen racisme in alle vormen. Ook jij kunt vanuit Nederland iets doen om je steentje bij te dragen.

black lives matter

Luister zonder defensief te zijn

We zijn vaak geneigd om ons woordje klaar te hebben. 'Ik ben niet racistisch, ik ben geen onderdeel van het probleem'. Neem een stapje terug. Open eerst je oren en dan je mond. Luister naar wat zwarte mensen en andere people of color meemaken zónder defensief te zijn. Ook in Nederland is er sprake van racisme: klein en groot. Op straat, tijdens sollicitaties en door makelaars, politie en de Belastingdienst.

Kijk ook eens verder dan je eigen bubbel. Zorg voor een grotere diversiteit in je Instagram-feed, hier kun je echt wat van leren. Tips: The Black Archives Amsterdam, Akwasi, Seada Nourhussen, Lizzo, Dipsaus, Rachel Gargle, Layla F. Saad en Marketingvrouw Chanel Lodik. Chanel geeft 5 juni een webinair over wat je als wit persoon kan doen tegen racisme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Belén Santos (@bsantospc) op

 

Lees je in

Racisme gaat eeuwen terug, toch krijgen we er op school weinig geschiedenislessen over. Lees je daarom eens in over de slavernij, kolonialisme, segregatie, apartheid en ook recentere vormen van onrechtvaardige behandeling van zwarte mensen. 

Een paar lees- en kijktips:

  • I am Not Your Negro
  • 13th
  • When They See Us
  • The Hate You Give
  • Dear White People
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht dat is gedeeld door @i.mhuman op

(H)erken je white privilege

De term 'white privilege' heb je vast wel eens gehoord. Verdiep je eens in wat dit woord nou precies inhoudt. In deze Instagram-post wordt het helder en duidelijk uitgelegd.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door yola (@trglyola) op

Doneer

Met jouw donatie - klein of groot - steun je organisaties en mensen die te maken hebben met racisme en hiertegen strijden:

Zeg er wat van

Wees onderdeel van de oplossing en open eens wat vaker je mond. Bijvoorbeeld tegen een familielid, collega of vriend (van een vriend) die al te graag racistische 'grapjes' of opmerkingen maakt. Wuif het niet weg, lach er niet om, maar spreek je uit. Het is 2020. We pikken dit niet meer. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht dat is gedeeld door @ambrapoems op

Mis je nog een tip? Voel je vrij om ons een Facebook-bericht te sturen.

 

Lees ook: Free the nipple: waarom het naaktbeleid van Instagram zo scheef is

Beeld: Getty