Wetenschappelijk bewezen: zo val je sneller in slaap

Sport & gezondheid door Chloe

We kennen het allemaal: je wilt lekker vroeg onder de wol kruipen en vervolgens staar je uren naar het plafond. Uren wakker liggen is geen feestje, en hoe langer je wakker ligt hoe moeilijker het wordt om in slaap te vallen. Gelukkig is daar de wetenschap. Er is namelijk genoeg wat je kan doen om sneller in slaap te vallen.

sneller in slaapLees ook: Trillend ooglid: hoe kom je er vanaf?

Lavendel

Dat lavendel rustgevend kan werken dat wisten we al, maar het werkt zelfs om sneller in slaap te vallen. Dit bleek uit onderzoek van de Wesleyan University. Niet alleen vielen de testpersonen sneller in slaap, maar ze voelden zich ook meer uitgerust toen zij wakker werden. Dus wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe geurkaars: lavendel it is.

Probeer wakker te blijven

Ken je dat? Je moet echt op tijd slapen en juist op die momenten lukt het niet. Erg frustrerend. Probeer daarom juist eens wakker te blijven. De University of Glasgow deed een onderzoek waaruit blijkt dat je op deze manier juist sneller in slaap valt. Klinkt als een psychologisch spelletje van ons brein. De onderzoekers verklaarde dit omdat de druk en angst rondom het slapen zo wegvalt.

Een donkere kamer

Ook als jij iemand bent die normaal makkelijk in klaar daglicht in slaap kunt vallen is het toch beter om ervoor te zorgen dat je kamer volledig donker is. Volgens onderzoekers van de Harvard University verstoort het licht namelijk je biologische klok. En dit geldt niet alleen voor daglicht, het licht van je telefoon is net zo slecht. 

Sokken

Je moet er misschien niet aan denken, maar het dragen van sokken in bed kan er echt voor zorgen dat je sneller in slaap valt. Dit blijkt uit een Zwitsers onderzoek uit het tijdschrift Nature. Als je warme handen of voeten hebt probeert je lichaam af te koelen, en dit gaat samen met melatonine: het stofje waardoor we sneller in slaap vallen.

Klassieke muziek

Val jij al in slaap bij het idee? Dan werkt het dus. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat klassieke muziek met een ritme van 60 tot 80 slagen per minuut helpen om sneller in slaap te vallen. En dat niet alleen! De testpersonen vertoonde ook minder symptomen van depressie. Het is dus tijd voor een nieuwe Spotify playlist.

Beeld: iStock

Lees ook: Eeuwige snoozer? 7 hacks om nooit meer te verslapen