Make-up dragen met lenzen: hier moet je op letten

Make-up door Daniëlle

Lenzendragers, jullie herkennen het vast wel. Make-uppen is een precies werkje als je contactlenzen draagt. Als je niet oppast, heb je voor je het weet een lik mascara of flats oogschaduw op je lens. Niet alleen irriteert dit je oog en vervaagt het je zicht, maar het kan ook nare ontstekingen veroorzaken. Voorkom irritaties en volg deze make-up tips voor lenzendragers altijd op.

Lees ook: Ui snijden zonder tranen? Het kan met dit mégasimpele trucje

1. Doe eerst je lenzen in, en dan je make-up op

Knoop het in je oren: eerst lenzen, dan make-up. Dit is erg belangrijk omdat er een olie-achtige of vettige resten op je handen over kunnen blijven na het aanbrengen van je make-up. Deze resten komen uiteindelijk terecht in de lens en kunnen behoorlijk irriteren. Doe je lenzen daarom altijd in met gewassen, droge handen. Net zo belangrijk is de volgorde aan het eind van de dag als je je make-up eraf gaat halen. Verwijder eerst altijd je lenzen en dan je make-up. Doe je dit niet, dan kunnen je lenzen kwijtraken door het gewrijf. 

2. Reinig regelmatig je borstels

Oogschaduwborstels zijn na een lange tijd overladen met bacteriën en dat smeer jij allemaal op je ooglid. Vanzelf komt dat in jouw oog en plakt het vast aan jouw lens. Reinig je borstels daarom na gebruik met warm water en zeep. Zo spoel je alle bacteriën eruit. Laat de borstels aan de lucht drogen. 

3. Vervang je mascara en eyeliner om de 3 maanden

Je oude mascara en eyeliner die je al maanden gebruikt begint zich langzamerhand op te stapelen met bacteriën. Jakkie. Dit belandt op jouw lens en kan voor beschadigingen zorgen. Voor je het weet heb je een fikse oogontsteking te pakken. Vervang daarom om de 3-4 maanden je mascara en eyeliner om bacteriën weg te houden. 

make-up lenzen

4. Gebruik make-up op waterbasis 

De meeste make-up is op oliebasis en dat is voor jouw ogen en de contactlenzen geen pretje. Het product loopt in de loop van de dag steeds verder uit. Oogschaduw, eyeliner en mascara laten (onzichtbare) vlekken achter op je lens. Je begint waziger te zien en krijgt rode, branderige ogen door irritatie. Niet zo handig dus. Stap daarom over op make-up op waterbasis. Dit loopt niet uit en is dus perfect voor lenzendragers.

5. Vermijd poeder 

Je raadt al waarom: poeder vliegt alle kanten op tijdens het aanbrengen. De micro-deeltjes komen terecht op je lens en maken kleine beschadigen. Bovendien ontstaat er een permanente vlek op je lens en kan deze dus de prullenbak in. Zonde! Kies liever voor een crème oogschaduw. Dit werkt veel effectiever en komt niet terecht in je lens. 

6. Gebruik primer

Niets is fijner dan make-up niet bij te hoeven werken. Je hebt wel wat beters te doen. Je make-up blijft langer zitten wanneer je een primer gebruikt. Smeer het over je ooglid voordat je je oogschaduw en eyeliner aanbrengt. Voila

7. Laat je waterlijn blanco

Je waterlijn zit het dichtste op je oogbol en make-up die je hier aanbrengt, verdwijnt al snel op je oog en dus je lens. Gebruik hier dus zo min mogelijk make-up. Geen zorgen, je kunt nog steeds dat smokey-eye effect bereiken door een lijntje te zetten op de buitenste lijn van je oog. 

Daglenzen of maandlenzen?

Als je maandlenzen draagt, dan merk je dat een 29 dagen oude lens minder fijn 'kijkt' dan een nieuwe. Dat komt omdat bacteriën zich vanzelf in je lenzen nestelen. Als je merkt dat je ondanks deze tips toch make-upresten op je lenzen vindt, dan kun je daglenzen proberen. Zo heb je elke dag profijt van verse lenzen, die aan het einde van de dag in de prullenbak kunnen. Ideaal, toch?

Nog meer tips voor het dragen van make-up met lenzen? Bekijk dan deze video:

Benieuwd naar welke make-up het beste is om te gebruiken als je lenzen draagt? Kijk dan hieronder.

 

Lees ook: Goed op weg met deze stijlvolle en praktische laptoptassen