Zo blijft je make-up langer zitten

Make-up door Redactie Ze.nl

Heb je ‘s ochtends in die kostbare vijf minuten nog gauw wat make-up op je gezicht gesmeerd, zit je eyeliner tegen de lunch al op je wangen en zijn je krullende wimpers pleite. Met deze tips blijft jouw make-up langer zitten!

 
Een goed begin….
… is het halve werk. Reinig je gezicht grondig met een facewash of een plens koud water. Zie je huid als een schoon wit doek waar je verse, nieuwe kleuren op aanbrengt. Is je gezicht nog vettig van gisteren, dan blijft geen enkele foundation of matte poeder goed zitten. Smeer je gezicht na het wassen in met een lichte moisturizer. Een te volle dagcrème kan ervoor zorgen dat je make-up juist uitloopt, omdat het zo van je gezicht glijdt. En geef je huid de tijd om het goedje in te laten trekken. Breng het aan, ga lekker ontbijten en aankleden en ga daarna verder met de rest van je ochtendritueel.


Prima primer
Het lijkt misschien totaal overbodig, maar de sleutel tot make-upgeluk is een primer, een product dat alleen op de markt is gebracht om je make-up langer te laten zitten. Een primer alleen is niet genoeg, maar het brengt je in ieder geval al dertig stappen vooruit. 

Poeder + concealer + foundation = egale huid

Een primer dient als basis voor al je make-up. Net zoals je een muurtje volgooit met primer voordat je gaat verven, prime je je gezicht voordat je foundation gebruikt. Alleen zit er bij make-up nog een stap tussen. Of eigenlijk twee. Wil je er echt verzekerd van zijn dat je gezichtje later op de dag nog net zo egaal is als om 09:00 uur ’s ochtends? Gebruik voor je foundation opdoet dan eerst een concealer voor rode plekjes en wallen en daarna een doorzichtige poeder. Je zult merken dat je niet alleen minder foundation nodig hebt, maar ook dat alle lagen samen voor een ‘stevig schild’ zorgen.
 
Olievrije producten
Tegenwoordig bestaat het bijna niet meer, producten op basis van olie, maar lees altijd even goed de verpakking voordat je een nieuw beautyproduct koopt. Producten op oliebasis zorgen er misschien wel voor dat je droge huid een oppepper krijgt, je make-up glijdt ook gemakkelijker van je gezicht. Kies liever voor een product dat je huid goed hydrateert.


Wimperkrrrrultang
Dat je wimpers extra krullen als je naast een curly mascara ook een wimperkrultang gebruikt, weten we allemaal. Maar om extra goedgekrulde wimpers te krijgen die ook nog eens lang in een krul blijven staan, kun je de wimperkrultang het best eerst even warm maken. Dit kun je doen door je wimperkrultang dicht bij je mond te houden en er warme lucht tegenaan te hijgen. Of maak ‘m warm door de tang even met een handdoek op te wrijven. Net zoals bij een gewone krultang werkt hitte het best om een krul er goed in te krijgen. Hijgen dus.
 
Waterproofeyeliner en -mascara
Om je eyeliner beter te laten zitten, hebben we een gouden tip: gebruik een beetje neutrale oogschaduw. Veeg dit over je bewegend ooglid en dan vooral bij je wimperaanzet, daar waar je de eyeliner daadwerkelijk aanbrengt. De oogschaduw zorgt ervoor dat je eyeliner of oogpotlood zich beter kan hechten. Let wel op: gebruik niet te veel. Een beetje is al genoeg. Gebruik waterproofeyeliner of -oogpotlood en vergeet ook niet om waterproofmascara op te doen.

Concealer voor je lippen

Als je fan bent van een kek kleurtje op je lippen, kun je voordat je aan de slag gaat met een lipliner (dat helpt tegen het uitlopen!) je lippen lichtjes insmeren met een concealer. Niet gebruikelijk, maar wel heel effectief! Kleur daarna je lippen in, smeer er wat balsem of gloss over en ze blijven ready en steady de hele dag.

 Gebruik kwasten, geen handen
Een kleine tip, maar daarom niet minder belangrijk: gebruik kwasten in plaats van je vingers. Hoe goed je ze ook wast, er blijven toch bacteriën en vuil aan zitten. Plus: bij kwasten heb je ook profijt van de verschillende soorten die door hun vorm en haartjes precies goed zijn voor het product wat je gebruikt. Enne, vergeet niet af en toe je kwasten ook schoon te maken met babyshampoo of een speciale reiniger.
  
Blijf met je handen van je gezicht
Het is verleidelijk, maar probeer het zo min mogelijk te doen: met je handen aan je gezicht zitten. Of doe het alleen als je handen schoon zijn. Door vuil wordt je make-up aangetast, waardoor deze er weer sneller af gaat.
 
Take away
Neem altijd een klein toilettasje met beautyartikelen mee: een flesje foundation of poeder, mascara en eyeliner. Als je vijf minuutjes in de pauze de tijd neemt om het een en ander bij te werken, loop je er weer de hele middag fris bij. 

Heb jij nog tips om je make-up langer te laten zitten?

 

 

 

Geschreven door Marleen Staal