Kan je menstruatiecyclus echt gelijklopen met vriendinnen?

Lichaam door Sandra E

Met vijf chocoladerepen en een pot thee plof je met je vriendin op de bank. Al babbelend kom je tot de conclusie dat jullie allebei ongesteld zijn. Wat gek! Vorige keer waren jullie ook al tegelijk ongesteld. Hoe kan jouw menstruatiecyclus nou gelijklopen met die van je vriendin(nen)? Wij gingen op onderzoek uit!

menstruatiecyclus gelijk

Lees ook: Gebruik dit in plaats van scheerschuim voor superzachte benen

Het McClintock-effect

Wat toevallig, weer ben jij tegelijk ongesteld met je vriendin/zus/huisgenoot. Het lijkt er dus op dat de menstruatie bij vrouwen die intensief contact met elkaar hebben gelijktijdig plaatsvindt. Is het echt zo? Of is er sprake van een broodjeaapverhaal? Onderzoek wijst uit dat we het hier hebben over het McClintock-effect. Martha McClintock was de eerste die dit onderzocht en constateerde dat wanneer vrouwen meer dan drie maanden samen besteden, hun menstruatie binnen vier dagen na elkaar begonnen… Weird!

Hoe dan?

Martha McClintock geeft aan dat er een aantal lichamelijke mechanismen als het ware op elkaar afgestemd worden tijdens de menstruatie. Onder invloed van feromonen, dat zijn chemische signaalstoffen in zweet en bloed, zou de menstruatie gelijkgeschakeld worden.

Toch een broodjeaapverhaal?

Toch zijn niet alle wetenschappers het erover eens dat er een McClinktock-effect bestaat. De Amerikaan Jeff Schanke onderzocht of de menstruatiecyclus bij vrouwen inderdaad aanpaste op de aanwezigheid van de cyclus andere vrouwen. Hij volgde een jaar lang 186 vrouwen en kwam tot de conclusie dat het puur toeval is dat de menstruatiecyclus van de vrouwen gelijk lopen. Een menstruatiecyclus van een vrouw is nooit precies even lang en er is soms geen touw aan vast te knopen. In een groep vrouwen zijn er meestal een paar die tegelijk ongesteld zijn. Dat is volgens Schanke een kwestie van toeval.

Toeval of niet, het is toch best leuk om tegelijkertijd ongesteld te zijn? Al is het maar om gezellig samen te klagen en op de bank te kruipen met veel chocola en thee.

Lees ook: Zo verlicht je je menstruatiepijn op een natuurlijke manier