Misselijk na de seks: hierdoor komt het

Intiem door Laura

Er zijn allerlei emoties die opborrelen na een potje seks. Geluk, genot, verliefdheid, vermoeidheid, of zelfs spijt...? Misselijkheid kan er ook eentje zijn. Heb je wel eens een misselijk gevoel gehad na de seks? Schrik niet, het is in dit geval geen zwangerschapsalarm. Misselijk zijn tijdens of na de daad kan de volgende oorzaken hebben...

misselijk na de seks

Lees ook: 4 x girl on top (maar dan anders)

Misselijk na de seks door stress

Een weeïg gevoel of zelfs flauwvallen na een vrijpartij kan verschillende oorzaken hebben. Het gevoel kan namelijk ontstaan doordat je te gespannen bent. Door zenuwen kan je misselijk worden. Het effect kan versterkt worden wanneer je hyperventileert, weinig energie hebt of vermoeid bent. 

Misselijk na de seks door trauma

De oorzaak van de misselijkheid kan ook mentaal zijn in plaats van lichamelijk. Indien je een seksueel trauma hebt, kan je lichaam - ook op consensuele seks - op het misbruikverleden reageren. Raadpleeg je huisarts en/of een psycholoog als dit bij jou aan de orde is.

Misselijk gevoel na seks door pijnlijke penetratie

Er kan ook meer aan de hand zijn dan een te gespannen lijf en hoofd. Gynaecoloog Lauren Streicher legt uit: "Contact met de baarmoedermond tijdens seks kan een reactie veroorzaken waardoor je bloeddruk en hartslag zakken". Het resultaat is dat je je misselijk voelt en/of zelfs flauwvalt. Ook als de penetratie pijnlijk is, kun je tijdens of achteraf een misselijk gevoel ervaren. 

Heb je nou regelmatig last van misselijkheid na de seks, dan is het verstandig om dit te bespreken met je huisarts of gynaecoloog. Het kan namelijk een teken zijn van endometriose

Lees ook: Dit wist je nog niet over... piemels!