Als je menstruatiepijn ondraaglijk wordt

Lichaam door Laura

Elke vrouw kent de zeurende, stekende buikkramp die maandelijks om de hoek komt kijken. Menstruatiepijn is nooit een pretje, maar voor 1 op de 3 vrouwen is het zo heftig dat ze niet (goed) kunnen functioneren. Denk: alsof een buitenaards wezen zich naar buiten probeert te graven... Ben jij een van de ongelukkigen? Dit is wat je moet doen als je ondraaglijke menstruatiepijn hebt...

menstruatiepijn

Lees ook: Je menstruatie uitstellen: dat doe je zo

Ondraaglijke menstruatiepijn: dysmenorroe

Hevige menstruatiepijn wordt dysmenorroe genoemd. Als je spreekt van dysmenorroe is de pijn zo intens dat het je dagelijkse leven belemmerd. Denk aan: niet kunnen sporten, fietsen of zelfs lopen door de krampen. Voor sommige vrouwen is het zelfs een kwelling om te studeren en/of te werken. Naast de beruchte buikkrampen, kunnen er ook andere klachten ontstaan. De pijn kan uitstralen naar de rug, bekken en billen. Soms gaan de klachten gepaard met misselijkheid, hoofdpijn

Er bestaan twee soorten dysmenorroe. Primaire dysmenorroe komt voor bij ongeveer driekwart van de vrouwen met hevige menstruatiepijn. Deze pijn ontstaat vaak een of twee jaar nadat een meisje voor het eerst ongesteld werd. Zodra ze 25 jaar is, neemt de pijn vaak geleidelijk af en na haar 30e verjaardag kan de ondraaglijkheid van de menstruatiepijn helemaal verdwijnen. De overige kwart van de vrouwen met dysmenorroe heeft secundaire dysmenorroe. In dit geval ontstaat de pijn vaak later, verdwijnt of vermindert het niet met de jaren en is er wel een duidelijke oorzaak. Dit zijn de mogelijke boosdoeners:

  • Vleesbomen (myomen)
  • Endometriose
  • Adenomyose (endometriose in glad spierweefsel)
  • Bekkenpijnsyndroom
  • Bekkeninfectie
  • Een vernauwde baarmoederhals (cervixtenose)
  • De verwijdering van een poliep
  • Baarmoederhalskanker
  • Een behandeling van een vroeg stadium van een andere vorm van kanker

Ondraaglijke menstruatiepijn: wat moet je doen

Je leest het... het lijstje met oorzaken van secundaire dysmenorroe is niet mis. Het is dus van essentieel belang om met je huisarts contact op te nemen. Wind er vooral geen doekjes om: als je ondraaglijke menstruatiepijn hebt, moet er actie worden ondernomen. Je huisarts zal je vragen stellen en eventueel onderzoeken om oorzaken uit te sluiten. Soms adviseren huisartsen de pil, een Mirena spiraal of een andere vorm van anticonceptie om de pijn te verlichten. Wanneer de oorzaak endometriose of kanker is, is een andere behandeling van toepassing. Houden de klachten aan, blijf dan praten met je huisarts en/of gynaecoloog.

Als je hevige menstruatiepijn ervaart is het handig om je symptomen in kaart te brengen. Op welke momenten in je cyclus begint de pijn en komt de pijn met vlagen of is het een constante zeurende pijn? In deze menstruatie apps kun je het allemaal tracken.

 

Lees ook: 4 natuurlijke manieren om minder lang ongesteld te zijn