Dit is de reden dat je nooit onbekende gezichten droomt

Lichaam door Roos

Wie kent het niet: je droomt over iemand en pas wanneer je wakker wordt denk je ‘wie was dat eigenlijk?’ Hoewel je diegene misschien niet kent, is er een grote kans dat zijn of haar gezicht je wel bekend voorkwam. Je droomt namelijk alleen over bekende gezichten en dit is waarom.

Verwerking

In je dromen verwerkt je brein de dingen die je hebt meegemaakt, plekken waar je bent geweest of dingen die je op televisie hebt gezien. Daarom zit een droom vaak heel onsamenhangend in elkaar, maar herken je de meeste dingen wel. Datzelfde geldt voor gezichten in je dromen: in je droom verwerkt het brein alle gezichten die je al kende en er nieuw bij zijn gekomen. Je brein kan dan ook alleen over gezichten dromen die het al kent, waardoor je nooit over een onbekend gezicht droomt.

Combinatie van gezichten

Hoe komt het dan dat je soms mensen in je dromen toch niet herkent? Dat komt doordat je brein vaak een nieuw gezicht creëert uit een combinatie van verschillende bekende gezichten. Zo kan iemand op je moeder lijken, maar tegelijkertijd op iemand die gister achter je in de rij stond in de supermarkt. Je brein slaat dit gezicht op in het onderbewustzijn en dat kan vervolgens terugkomen in je dromen. 

Droomwereld

Tijdens het dromen zie je vreemde mensen trouwens niet als vreemd. Pas als je wakker wordt denk je ‘huh, wie was dat eigenlijk?’ Dat komt omdat je tijdens het slapen maar één ding tegelijk kunt bedenken. Je brein is al druk bezig met het bouwen van je droomwereld, dus je hebt niet de capaciteit om ook nog te denken: wacht, dit klopt niet.

Weten we dat ook weer!

Lees ook: Vroege vogel of nachtbraker? Dit is wat het zegt over je persoonlijkheid

Beeld: Unsplash