Wat de vorm van je buik over jouw eetgewoontes vertelt

Lichaam door Redactie Ze.nl

Zelfs de grootste fitgirl met de hardste sixpack heeft een opgeblazen buik na een grote maaltijd. Een buik - plat of niet zo plat - kan namelijk continu van vorm veranderen. Hoe dan? Dat heeft allemaal te maken met je voedingspatroon.

vorm van buik

Lees ook: Super handig: leen elkaars sportspullen via nieuwe app

Natuurlijk. Hoe meer je calorieën je binnenkrijgt, hoe meer je buik groeit: klopt helemaal. Met enkele geluksvogels met een snelle stofwisseling als uitzondering. Begrijp ons niet verkeerd: een platte buik is niet de sleutel voor geluk. Wel kan de vorm van je buik je meer vertellen over je gezondheid - en dat is veel belangrijker dan een sixpack.

Wat wij bedoelen is juist de vorm van je buik: boller onder je navel, gezwollen, hard en zacht of uitpuilend. Hier volgen de verklaringen voor deze 'buikvormen'. 

Boller onder je navel

Is je buik onder je navel voller en ronder dan erboven? Dat is een teken van spierzwakte of overtollig buikvet. Ben je het kussentje liever kwijt dan rijk, dan kun je het 'buikje' verminderen door te zwemmen, boksen of fitnessen. Denk daarbij ook aan gezond eten met veel vezels, veel groente, weinig suikers en weinig verzadigde vetten. Sommigen zweren bij een koolhydraatarmdieet om een plattere buik te krijgen.

Opgezwollen buik

Het is een bekende struggle voor veel vrouwen. 's Ochtends sta je op met een (relatief) platte buik, maar 's middags zou je het liefst de knoop van je broek losgooien. Dit noem je het ballon-effect: je buik zwelt op en vaak gaat het gepaard met pijn. Hoe hard je het ook probeert, het inhouden van je buik is onmogelijk. Een opgezwollen - of opgeblazen - buik kan het gevolg zijn van een verstoorde spijsvertering. Naast een opgeblazen gevoel levert dat meer ellende op als buikpijn, diarree of obstipatie. Dus wat doe je ertegen? De eerste stap is zorgen voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet meer groenten: gestoofd, rauw of gekookt. Vermijd dranken met koolzuur, zoetigheid, kant-en-klaar maaltijden, en eten dat snel gist: kool, peulvruchten en vette kaas. En denk er ook aan om regelmatig een rustmomentje te pakken: stress kan ook de boosdoener zijn.

Zowel harde als zachte buik

Een buik die hard, maar ook zacht is. Het bestaat! Dit komt voor wanneer je buikspieren stevig zijn dankzij veel uren in de sportschool, maar bedekt met een laagje buikvet vanwege veel repen Tony's (om maar wat te noemen). Ook kan het ontstaan als je in korte tijd veel gewicht verliest. Dat laatste stukje vet op de buik staat erom bekend koppig te zijn. Dus wat te doen? Ten eerste is er natuurlijk niks mis met een zachtje laagje. Het dient namelijk ook ter bescherming voor je ingewanden. Het zachte buikje kun je wegtrainen door nog een tandje erbij te zetten in de sportschool en door nog beter op je voeding te letten.

Uitpuilende buik

Lichaamshouding speelt een belangrijke rol in de silhouette van je lichaam. Door een kromme houding kan je buik uitsteken en boller lijken dan hij is. Train jezelf om een betere lichaamshouding aan te nemen: kantel je bekken naar voren, duw je schouders naar achteren en maak je bovenlichaam lang en recht. Met yogalessen, paardrijden of balletles kan je je postuur trainen. 

Lees ook: Verrek: Waarom afvallen in de zomer veel moeilijker is