Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Verrek: Waarom afvallen in de zomer veel moeilijker is

Het is ook zo oneerlijk, hè? In de winter heb je meer honger door de kou en wat blijkt nu... in de zomer verlies je minder gemakkelijk kilo's. En dat ligt niet per se aan de lange avonden op het terras en die oubliehoorntjes met drie bolletjes. 

afvallen

Lees ook: Cathy's 19-jarige dochter overleed aan haar eerste astma-aanval

Weinig actie in de taxi

Het is niks persoonlijks, het heeft te maken met de hoge temperaturen. “Als het buiten erg warm en vochtig is, hebben we minder snel de neiging om te gaan wandelen, fietsen of joggen”, vertelt assistent-professor in de voeding Debra Sheats. “In plaats daarvan verkiezen we koelere plekjes om te vertoeven en houden we ons meer bezig met sedentaire activiteiten zoals een boek lezen of een terrasje doen.”

Verbranding op een laag pitje

Een inkoppertje natuurlijk, maar er is meer. Diëtiste en voedingsdeskundige Sharon Palmer legt uit dat je metabolisme kan vertragen tijdens het zomerseizoen. Je lichaam heeft het namelijk al warm en hoeft dus geen warmte meer te produceren. Als het koud is, verbrandt je lichaam energie om het warm te houden. In de zomer zou je metabolisme tot wel 10 procent trager kunnen zijn dan wanneer de 'r' in de maand zit.

Nóg meer slecht nieuws. In de zomer houd je ook meer vocht vast. Toch luidt het advies dat je moet blijven drinken, zodat je niet uitdroogt.

Toch afvallen in de zomer? 

Eerlijk is eerlijk. Je kunt bovenstaande redenen natuurlijk niet de schuld geven van álle hardnekkige zomerkilo's. “Het is belangrijk om te weten dat er over een jaar tijd alleen maar kleine schommelingen in je stofwisseling kunnen plaatsvinden en dat die temperatuursverschillen veel te klein zijn om échte significante veranderingen in je metabolisme te veroorzaken”, aldus Palmer.

Er zijn wel manieren om je stofwisseling een handje te helpen. Lichaamsbeweging is dé oplossing. Is het overdag te warm om je in het zweet te werken? Sport dan 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Daarnaast hebben veel sportscholen een airco, dus no excuses!

via GIPHY

Lees ook: Wat werkt beter tegen de hitte: ramen open of dicht?