Cupping is weer populair: dit zijn de voordelen

Sport & gezondheid door Maya Luz

Heb je ooit weleens van cupping gehoord? Het is een behandeling waarbij cups van glas, plastic of siliconen aan je huid worden vastgezogen. Deze behandeling is niet nieuw, maar wordt wel steeds populairder! Dit zijn de voordelen van cupping.

Lees ook: Zo vind je de manier van trainen die bij je past

Wat is cupping?

Cupping is een lichaamsbehandeling waarbij cups aan je lichaam worden vastgezogen. Deze behandeling kan op bijna ieder lichaamsdeel uitgevoerd worden, bijvoorbeeld op je rug of benen. Tegenwoordig bestaan er zelfs speciale cupping behandelingen voor het gezicht! Er wordt geloofd dat cupping een goede manier is om je lichaam in balans te brengen. Daarnaast kan het de bloedsomloop bevorderen en kan het symptomen van verschillende aandoeningen verlichten. Cupping wordt ook gezien als een manier om giftstoffen uit je lichaam te krijgen. Het zou dus dienen als een soort detox.

Wat voor soorten cupping behandelingen zijn er?

Cupping is een soort behandeling waar tegenwoordig een hoop verschillende varianten van bestaan. We benoemen de vier belangrijkste categorieën.

Ten eerste is er dry cupping. Hierbij wordt er enkel gebruik gemaakt van de cups die zich vacuüm zuigen aan de huid. That's it. Daarnaast bestaat er ook wet cupping. Hierbij kunnen er op een gecontroleerde manier bloedingen ontstaan. Vervolgens is er running cupping. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van massageolie. Cupping wordt in dit geval meer behandeld als een soort massage. En tot slot is er flash cupping. Hierbij worden de cups snel en vaak van de huid afgehaald en weer teruggeplaatst.

Waar kan cupping bij helpen?

Cupping is een behandeling die je laat uitvoeren om een specifiek probleem op te lossen. Er zijn verschillende aandoeningen en gezondheidsproblemen waar cupping bij kan helpen. We noemen er een paar.

  • Acne
  • Astma
  • Rugpijn
  • Hoofdpijn en migraines
  • Nek- en schouderpijn
  • Kniepijn
  • Carpaal tunnel syndroom

Wat kun je verwachten tijdens een cupping behandeling?

Voordat je voor het eerst een cupping behandeling laat uitvoeren, is het handig om te weten wat je kunt verwachten. Ten eerste is het aan te raden om weinig tot niks te eten voordat je gaat, stop ongeveer drie tot twee uur van tevoren met eten of eet alleen lichte snacks. Tijdens je afspraak zal de persoon die je behandelt eerst uitgebreid met je in gesprek gaan over je gezondheid en waarom je behoefte hebt aan de behandeling. Hierna kan het cuppen beginnen. Je voelt een soort zuigend gevoel en druk op je huid als de cups geplaatst worden en op je huid zitten. Bij sommige soorten behandelingen zal de behandelaar je na het plaatsen van de cups even alleen laten zodat je goed tot rust kan komen. Achteraf worden de cups verwijderd. Deze laten meestal wat roodheid en soms zelfs blauwe plekken achter. Cupping duurt meestal tussen de vijf en tien minuten. De verkleuring van je huid zal binnen zeven dagen verdwijnen.

Lees ook: De NuvaRing: alles wat je wilt weten over dit anticonceptiemiddel