Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Cathy's 19-jarige dochter overleed aan haar eerste astma-aanval

Van kleins af aan had Cathy's dochter Holly (19) astma, maar ze had er nooit ernstige problemen mee gehad. Totdat ze op een avond thuiskwamen van een etentje en Holly haar eerste astma-aanval ooit kreeg. Terwijl ze vocht voor haar leven stond moeder Cathy compleet machteloos. Cathy deelde haar verhaal met Metro UK: "Het enige dat ze kon uitbrengen was 'mam, ik krijg geen lucht.'” 

Lees ook: Lauren (30): 'Een auto-ongeluk redde mijn leven'

Serieus nemen

Cathy: "Je hoort mensen vaak over astma praten alsof het niets levensbedreigends is. Ze zeggen ‘ach, het is maar astma’ en dat het ‘niet zo erg is’. Maar als het niets ernstigs is, hoe kan mijn geliefde zondagskind er dan aan overleden zijn? Ik denk vaak terug aan hoe machteloos ik me voelde toen Holly snakte naar adem en vocht voor de lucht in haar longen. Ik wens dat mensen stoppen met het bagatelliseren en serieus nemen."

"Het was januari 2016 en ik was bij een vriend thuis samen met Holly, haar vriendje en mijn twee andere dochters Rosie (17) en Tilly (10). Toen we thuiskwamen gingen we met een voldaan gevoel naar bed, gelukkig en lachend. Onwetend dat onze wereld die nacht op zijn kop zou staan."

Snakkend naar adem

"Een uur later kwam Holly naar mijn slaapkamer, doodsbang en snakkend naar adem. Ze kon amper praten en alles wat ze kon uitbrengen was 'mam, ik krijg geen lucht.' De angst in haar ogen zal ik nooit van mijn leven kunnen vergeten. Geen enkele ouder zou zijn kind zo angstig moeten zien, vechtend voor zijn of haar leven. Het gevoel dat je kind je met smekende ogen aankijkt en je compleet machteloos staat, is onbeschrijfelijk.”

Rosie nam Holly mee naar buiten voor frisse lucht. Het duurde maar enkele seconden, maar eenmaal aangekomen in de tuin zakte Holly bewusteloos in elkaar. "Doodsbang belde ik een ambulance, terwijl Rosie de buurvrouw inschakelde. Zij werkte als verpleegkundige en gaf haar mond-op-mond beademing terwijl we op de ambulance wachtten."

“Toen hulp arriveerde werd Holly aan de hartmonitor gelegd en met gierende banden naar het ziekenhuis gebracht. Ik was in shock, het was allemaal zo onwerkelijk. Een paar uur daarvoor zaten we nog te lachen en nu vocht mijn dochter voor haar leven.”

Overleden

“De uren daarop gingen in een waas aan me voorbij, tot de dokters het nieuws brachten waar ik zo voor vreesde. Holly was overleden. De astma-aanval had ervoor gezorgd dat ze geen lucht meer kreeg, waarop ze was gestikt in haar eigen braaksel. Mijn kind was overleden. We waren gebroken en vandaag de dag kan ik nog steeds niet geloven wat er is gebeurd."

"Holly had van kinds af aan al astma, maar ze had nog nooit een aanval had gehad. We omschreven het altijd als lichte astma, omdat het als kleine baby bij haar werd geconstateerd maar ze er nooit ernstige problemen mee had."

"Ik wist dat Holly geen held was met haar inhaler. Ze was een actieve tiener die graag met vrienden op stap was, werkte in de horeca en net een nieuw vriendje had. Haar astma was onhandig maar als ze een inhaler bij zich had gehad, had ze er nu waarschijnlijk nog geleefd."

Gapend gat

"Ik weet dat we de herinneringen aan haar nog hebben, maar die herinneringen zullen het gapende gat in mijn hart nooit opvullen. Je kan het verlies van een kind niet in woorden uitdrukken. Ik zou willen dat ik de tijd kon terugdraaien en een inhaler voor haar in huis had gehaald. Gewoon, voor de zekerheid."

"Ik wil ouders met klem adviseren toe te zien dat hun kinderen met astma een inhaler in de buurt hebben. Holly’s dood kwam volledig uit het niets, maar het heeft ons leven voor altijd veranderd. Ik wens geen enkele ouder toe wat ik heb doorgemaakt."

Lees ook: Josie (18) viel 60 kilo af in een jaar: 'Ik voelde me walgelijk'

Bron: Metro UK, Beeld: iStockphoto