Frituren zonder frituurpan: het kan, het kan!

Eten door Laura

Bitterballen, oliebollen of patatjes. Yes please! Gezond is het niet, maar gefrituurde snacks zijn op zijn tijd god-de-lijk. Alleen zo'n frituurpan is zo'n onhandig en smoezelig ding, vind je niet? Gelukkig kun je ook gemakkelijk frituren zonder frituurpan als je in een Bourgondische bui bent. 

frituurpan

Lees ook: 11 soorten eten die je nog hongeriger maken

Frituren zonder frituurpan: welke pan gebruik je?

Wat je dus niet nodig hebt is een friteuse. Wel heb je ander soort pan nodig om te kunnen frituren zonder frituurpan. De pan moet voldoen aan een aantal eisen om veilig te kunnen frituren. De pan moet hoog zijn, zodat er genoeg olie inpast en deze niet uit de pan spettert. Daarnaast moet de pan bestand zijn tegen hoge temperaturen. Een gietijzeren pan werkt het beste voor frituren zonder frituurpan. Dit materiaal houdt de hitte goed vast. Zo zijn er ook speciale frituurpannen voor het fornuis, inclusief handig uitlekmandje. Deze zijn ook geschikt voor inductie en elektrisch koken. Heel belangrijk: zorg dat de pan stevig staat om ongelukken te voorkomen.

Ook een must buy als je gaat frituren zonder frituurpan is de schuimspaan. Hiermee kun je heel gemakkelijk en bovendien veilig je gefrituurde lekkernijen in en uit de olie scheppen.

Frituren zonder frituurpan: welke olie kies je?

Daarover gesproken... Zonder olie kun je niet frituren natuurlijk. Je kunt kiezen voor zonnebloemolie, arachideolie of frituurvet of frituurolie. Bij veel gerechten moet de olie op een bepaalde temperatuur zijn. In de meeste gevallen is dat rond de 170 à 180 graden Celsius. Temperatuur is bij een friteuse natuurlijk eenvoudig in te stellen. Bij frituren zonder frituurpan is dat iets lastiger te bepalen. Je kunt hiervoor een keukenthermometer kopen of het volgende foefje toepassen. Gooi een stukje brood van zo'n drie vierkante centimeter in de olie. Als deze binnen een minuutje bruin wordt is de olie zo'n 185 graden Celsius. Laat het eten pas zakken in de olie als het op de juiste temperatuur is.

Hoeveel olie je gebruikt is afhankelijk van de grootte en de hoeveelheid van het gerecht. Bij kleine etenswaren als tempeh of tofu kan een laagje van vijf centimeter genoeg zijn. Oliebollen en frietjes hebben een grotere hoeveelheid nodig. Let op: vul de olie nooit tot de bovenkant van de pan. Het kan eroverheen spetteren en dat kan ontvlammen.

Frituren zonder frituurpan: stap voor stap

Deze video van Allerhande laat nog eens stap voor stap zien hoe je kunt frituren zonder frituurpan. Eet smakelijk!

Lees ook: Om je vingers bij af te likken: 8 keer hapjes voor een vega borrelplank