5 x De lekkerste carpaccio salade recepten

Eten door Jennifer

Eet jij ook zo graag een lekkere carpaccio salade als voorgerecht in restaurants? Goede keuze, want de carpaccio salade is lekker én kan heel gezond zijn. Zoek je nog inspiratie voor een lekker carpaccio salade recept? Door deze carpaccio salade recepten loopt het water je sowieso in de mond.

carpaccio salade recepten

Lees ook: 4 recepten voor één persoon die lekker en snel zijn

Carpaccio salade met pasta (2 personen)

Dit carpaccio recept van ProjectGezond is wel heel traditioneel. Niet alleen de pasta komt uit Italië, maar ook de carpaccio. Carpaccio is een Italiaans voorgerecht dat koud wordt geserveerd. Het is een gerecht dat bestaat uit heel dun gesneden plakjes rundvlees. Op traditionele wijze wordt het vaak geserveerd met kappertjes en een dressing van mayonaise, citroensap, worcestersaus en melk. De topping bestaat bij dit traditionele carpaccio salade recept uit rucola, pijnboompitten en geraspte Parmezaanse kaas.

Welke ingrediënten?

  • 120 gram pasta (bijv. Fusilli)
  • 100 gram carpaccio
  • 30 gram zongedroogde tomaat
  • 50 gram rucola
  • 20 gram kappertjes
  • 30 gram oude kaas
  • 30 gram pijnboompitten
  • Halve rode ui
  • 2 el olijfolie (extra vergine)
  • 1 el witte wijn azijn
  • 1 tl honing

Wat heb je nodig?

  • Koekenpan
  • Keukenpapier
  • Mengkom

Hoe maak je de carpaccio salade?

  1. Kook allereerst de pasta volgens de instructies. Giet dit af en spoel het even koud.
  2. Laat nu de zongedroogde tomaten alvast uitlekken. Hier komen we later op terug.
  3. Eerst gaan we de dressing maken! Maak de dressing in een kom met de olijfolie, azijn en honing. Roer dit door elkaar en gebruik peper, zout en eventueel wat mosterd om op smaak te brengen. Roer vervolgens de dressing door de pasta heen.
  4. Dep de zongedroogde tomaten droog met een keukenpapier. Snijd de 30 gram aan tomaten nu in kleine stukjes of dunne reepjes.
  5. Rooster daarna de pijnboompitten, zonder olie of boter, in een koekenpan. Zorg dat ze mooi bruin zijn.
  6. Snijd de rode ui door de helft en vervolgens in dunne reepjes.
  7. Meng nu alles door elkaar. Dus de dressing, rucola, kappertjes, oude kaas en pijnboompitten. Alleen de carpaccio laat je hierbuiten.
  8. Na zo’n 20 minuten is het tijd om te serveren. Verdeel de salade over de borden. Maak de borden af met de plakken carpaccio. Buon appetito!

Italiaanse carpaccio salade (2 personen)

Tegenwoordig kun je carpaccio in elke supermarkt wel kopen, maar het beste is eigenlijk om het zelf te maken. Dan weet je zeker dat je carpaccio van rauw rundvlees is gemaakt. Voor de lekkerste carpaccio salade zou je ossenhaas moeten gebruiken van de slager. Dit kost misschien wat meer, maar dan heb je wel wat. Volgens kenners is ossenhaas het vlees waar carpaccio van gemaakt hoort te zijn. De carpaccio kan je vervolgens combineren met een Italiaanse salade, zoals in onderstaand recept van AH.

Welke ingrediënten?

  • 250 gram Italiaanse salade
  • 100 gram carpaccio
  • 2 tl vierseizoenenpeper
  • 1 verse ciabatta

Wat heb je nodig?

  • Mengkom

Hoe maak je de carpaccio salade?

  1. Als eerste maak je de Italiaanse salade aan. Dit kan je voorverpakt kopen, maar ook vers maken natuurlijk. Een Italiaanse salade bestaat uit rucola, rode en groene eikenbladsla, Regato kaas en een pestodressing. Gebruik voor de salade niet meteen alle dressing, maar alleen 4/5e deel. Verdeel de salade over de borden.
  2. Leg vervolgens een portie carpaccio bij de salade. Doe dit bij elk bord.
  3. Bestrooi de borden met de bijgeleverde croutonmix en kaas. Strooi er daarna ook nog 4-seizoenenpeper overheen. Wees niet zuinig met de peper!
  4. Snijd daarna de ciabatta schuin af in plakken.
  5. Druppel tot slot de overgebleven dressing over de carpaccio.
  6. En kijk eens aan, na ongeveer vijf minuten staat er een prachtige Italiaanse carpaccio salade op tafel. Magnifico!

Carpaccio salade met truffeldressing (4 personen)

Hoewel er dus één traditionele dressing is, kan je hier heel erg mee variëren bij een carpaccio salade. Vooral buiten Italië zijn truffelmayonaise en balsamicoazijn een populaire dressing. Ook in het recept van LeukeRecepten wordt (zelfgemaakte) truffelmayonaise gebruikt. Maar je kan bijvoorbeeld ook olijfolie gebruiken of dijonmosterd, als je de carpaccio salade wat pittiger wil maken.

Welke ingrediënten?

  • 150 gram gemengde salade
  • 120 gram carpaccio
  • 120 gram zongedroogde tomaatjes
  • 2 eieren
  • 2 sneetjes oud brood
  • 1 el pijnboompitten (geroosterd)

Voor de dressing

  • 2 tl truffelmayonaise
  • 1 citroen

Wat heb je nodig?

  • Broodrooster
  • Mengkom

Hoe maak je de carpaccio salade?

  1. Kook de eieren ongeveer 10 minuten.
  2. Snijd ondertussen de carpaccio in kleine stukjes. Je kan de carpaccio ook gewoon lostrekken van elkaar.
  3. Leg de sneetjes oud brood in een broodrooster en laat dit even roosteren.
  4. Snijd vervolgens de zongedroogde tomaat en gekookte eieren in kleine stukjes.
  5. Wanneer het brood is geroosterd, snijd je dit in kleine croutons. Mocht je dit recept maken voor kerst, dan kan je het ook in leuke sterretjes snijden.
  6. We gaan nu de dressing maken! Meng de truffelmayonaise met een klein scheutje citroensap.
  7. Verdeel de sla eerlijk over twee borden. Leg hier de stukjes carpaccio, ei en zongedroogde tomaat op.
  8. Maak het gerecht tot slot mooi af met de croutons, pijnboompitten en streepjes truffeldressing.

Ossenhaas carpaccio salade (2 personen)

Als je echt een gezonde carpaccio salade wilt maken, ga dan voor magere ossenworst. Of kies voor het onderstaande recept van Suus, die gebruikmaakt van ossenhaas. Ossenhaas is namelijk van zichzelf mager vlees. Zorg daarnaast ook ervoor dat je bij de carpaccio salade alleen gezonde toppings gebruikt, bijvoorbeeld rucola en citroensap.

Welke ingrediënten?

  • 200 gram dun gesneden ossenhaas
  • 4 zongedroogde tomaten
  • 20 gram pijnboompitten
  • Parmezaanse kaas
  • Rucola
  • Groene pesto

Wat heb je nodig?

  • Koekenpan
  • Rasp

Hoe maak je de carpaccio salade?

  1. Rooster de pijnboompitten mooi bruin in een koekenpan zonder olie of boter. Schud regelmatig de pan om verbranden te voorkomen.
  2. Ondertussen kun je de plakjes ossenhaas carpaccio verdelen over de borden.
  3. Leg vervolgens per bord een handje rucola in het midden. Voor een gezonde variant mag je best wat meer rucola gebruiken. Schep daarna wat van de groene pesto op de ossenhaas.
  4. De zongedroogde tomaten snijden we in kleine stukjes. Verdeel dit samen met de geroosterde pijnboompitten over de borden.
  5. Rasp tot slot wat Parmezaanse kaas over je ossenhaas carpaccio. Yummy!

Carpaccio salade met balsamico (2 personen)

Wil je nu je eigen rundercarpaccio gaan maken van ossenhaas, bijvoorbeeld voor onderstaand recept van AsCookedByGinger? Dan wil je weten hoe je het vlees moet snijden. Het carpaccio vlees moet namelijk echt flinterdun zijn. Als je vers vlees hebt van de slager, dan moet je dit eerst 1 à 2 uur in de diepvriezer leggen. Verpak het wel even strak in huishoudfolie. Als het rundvlees wat steviger is, kun je het makkelijker in dunne plakken snijden. Snij het vervolgens met een groot, glad en goed scherp mes. De beste carpaccio is zo'n 2 à 3 mm dik. Maak tijdens het snijden geen zaagbeweging, maar snijd de plakjes in één keer eraf. Snijd ook nooit met de draad mee, maar dwars op de draad. Zorg uiteindelijk altijd dat je carpaccio vlees op kamertemperatuur is, voordat je het daadwerkelijk gebruikt.

Welke ingrediënten?

  • 250-300 gram rundercarpaccio
  • Half zakje rucola
  • Half zakje gemengde donkere sla
  • 8 semi-zongedroogde tomaten
  • 250 gram cherrytomaten
  • 1 komkommer
  • Zwarte en groene olijven
  • Pijnboompitten en zonnebloempitten
  • Croutons
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Balsamicoazijn en -crème
  • Peper, zout, oregano

Wat heb je nodig?

  • Koekenpan
  • Mengkom
  • Rasp

Hoe maak je de carpaccio salade?

  1. Snijd allereerst de cherrytomaatjes door de helft en de olijven, komkommer en semi-zongedroogde tomaten in stukjes.
  2. Meng de gesneden groenten in een kom samen met een halve zak sla en rucola.
  3. Rooster nu de pijnboompitten en zonnebloempitten mooi goudbruin. Doe dit in een koekenpan zonder olie of boter. Vergeet niet af en toe te schudden! Anders branden de pitten aan.
  4. Laat de geroosterde pijnboom- en zonnebloempitten iets afkoelen, voordat je ze aan de salade toevoegt.
  5. Rasp de Parmezaanse kaas en voeg dit ook toe aan de salade. Je mag zoveel geraspte kaas gebruiken als je wilt.
  6. Doe nu een flinke scheut olijfolie bij de salade ende balsamicoazijn. Ook hier hoef je niet zuinig mee te zijn. Roer de salade goed door elkaar en breng op smaak met peper, zout en wat oregano.
  7. Tijd voor de carpaccio! Leg het vlees op de borden en strooi er nog wat peper en zout over. Schep vervolgens een berg salade op de carpaccio. Maak het tot slot nog op met de croutons en een streepje balsamicocrème. En geniet!

Lees ook: 7 x Waarom gember super- super- supergezond is

Beeld: iStock