4 recepten voor één persoon die lekker en snel zijn

Eten door Jeanine

Koken voor één persoon is nog best lastig. Je kookt al gauw veel te veel, als je überhaupt de motivatie kunt vinden om iets in elkaar te flansen. Eet jij meestal alleen of heb je binnenkort een avond voor jezelf? Deze 4 recepten voor één persoon zijn in een handomdraai klaar!

Koken één persoon

Lees ook: BBQ-tip: S'mores met aardbei en chocolade

1. Vietnamese pho

Dit heb je nodig:

  • 1 handje verse koriander
  • 1 handje verse munt
  • 1 stukje geschilde gember (ong. 2 centimeter)
  • ½ rode ui
  • 1 rode chilipeper
  • 1 steranijs
  • 2 tenen knoflook
  • 50 gram rijstnoedels
  • 100 gram rollade
  • 750 ml runderbouillon
  • Klein beetje sap van een limoen
  • Optioneel: scheutje vissaus

Dit moet je doen:

  1. Pak de knoflook er als eerste bij. Gebruik de zijkant van een mes om de knoflooktenen open te maken. Snijd daarna het stukje geschilde gember in tweeën.
  2. Pak een kookpan en doe de bouillon hierin. Voeg de opengesprongen knoflook, de gesneden gember en de steranijs eraan toe en laat dit twintig minuten lang koken.
  3. Kook op een gegeven moment de rijstnoedels mee.
  4. Snijd de peper en rode ui in dunne schijfjes. Snijd de rollade ook in dunne plakken.
  5. Zijn de twintig minuten voorbij en is de bouillon klaar? Schep de noedels in een diep bord of een kom, doe de rollade erbovenop en giet daarna de bouillon eroverheen.   
  6. Voeg tenslotte de koriander, chilipeper, munt, het limoensap en de ui toe. Houd je van een beetje zoutige pho? Voeg dan nog wat vissaus toe.

2. Spaghetti met eieren en groentesaus

Dit heb je nodig:

  • 1 blik tomaten (gepeld)
  • 1 prei
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijf- of zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 70 gram spaghetti

Dit moet je doen:

  1. Begin met de spaghetti. Kook deze zoals op de verpakking staat.
  2. Pers de knoflook uit. Snijd ondertussen de prei en de ui in fijne, smalle stukjes.
  3. Verhit wat olie in een pan en bak hierin de knoflook, ui en prei kort in. Voeg na een paar minuten het blik met de gepelde tomaten toe.
  4. Zet het vuur laag en laat de ui, knoflook, prei en tomaten een tijdje lekker sudderen.
  5. Bak de eieren terwijl de saus suddert.
  6. Giet de spaghetti af wanneer deze gekookt is en doe het op een bord. Giet de saus eroverheen en leg tenslotte de eieren bovenop. Heerlijk!

3. Ovenschotel

Dit heb je nodig:

  • 1 ei
  • 1 knoflookteen
  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 1 tomaat
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • 25 gram kaas (geraspt)
  • 120 gram minikrieltjes
  • Scheutje olijfolie
  • Zout en peper

Dit moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de courgette en de tomaat en snijd ze, samen met de ui, in stukjes. Snijd de knoflook fijn.
  3. Breek het ei in een kom en klop deze goed op.
  4. Giet wat olie in een pan en bak de minikrieltjes hier vast kort in om ze voor te garen.
  5. Giet een scheutje in een andere pan en bak de ui hierin. Doe de voorgegaarde krieltjes en de courgette erbij en bak dit zo’n vier minuten lang.
  6. Doe de tomaat erbij en laat het een paar minuutjes staan. Proef tussendoor of je tevreden bent met de consistentie of niet.
  7. Voeg het ei toe en roer alles door elkaar tot het ei stolt.
  8. Is het ei gestold? Doe dan alles in een ovenschaal en strooi de geraspte kaas over de top.
  9. Zet de ovenschaal twintig minuten lang in de oven. Daarna kun je aanvallen!

4. Gepofte gevulde zoete aardappel

Dit heb je nodig:

  • ½ limoen (partjes)
  • 1 bosui (ringetjes)
  • 1 handje koriander (Fijn)
  • 1 tl sojasaus
  • 2 el mayonaise
  • 2 grote zoete aardappels
  • Sesamzaadjes
  • Sriracha
  • Zonnebloemolie

Dit moet je doen:

  1. Verwarm de oven ten eerste voor op 200 graden.
  2. Was de zoete aardappels zodat er geen zand of viezigheid meer aan zit. Smeer ze goed in met de zonnebloemolie en rol ze daarna losjes in aluminiumfolie.
  3. Doe de zoete aardappels zo’n drie kwartier in de oven. Check daarna of ze al zacht zijn. Is dat nog niet zo? Zet ze dan nog een kwartiertje in de oven.
  4. Pak een kom erbij en doe hier de mayonaise en sojasaus in. Mix dir goed door elkaar. Is hij nog te creamy? Doe er dan nog wat sojasaus bij.
  5. Haal de zoete aardappels uit de oven als ze klaar zijn en snijd ze doormidden. Pas wel op, want er kan gloeiendhete stoom uitkomen. Druppel je mengsel van mayonaise en sojasaus eroverheen, gevolgd door wat sriracha.
  6. Pak de koriander, bosui en sesamzaadjes erbij en verdeel deze over de aardappels.
  7. Sluit af door de limoen uit te knijpen over je gerecht en voilá. Simpel, voedzaam en voor één persoon!
Bron: culy.nl, girlscene.nl

Lees ook: Op zoek naar een lekkere mocktail? Deze alcoholvrije rosé spritzer wil je hebben geprobeerd