Hoera, ze zijn er weer… witte asperges! 

Eten door Michelle Bakker

Nu zijn we natuurlijk sowieso blij dat de zon net wat langer schijnt als we klaar zijn met werk en het nog maar een kwestie van weken is totdat de winterjas ingewisseld kan worden voor een dunner exemplaar, óók een bijkomend voordeel van het voorjaar is de aspergeoogst! Jawel, het is namelijk weer tijd voor witte asperges. 

Witte goud

Aankomende weken zul je het eerste ‘witte goud’ weer in de schappen zien liggen. Bij de oogst wordt de folie over de asperges opgelicht als er een barstje in de grond of een kopje zichtbaar is. Wist je trouwens dat het grootste deel van de asperges nog met de hand wordt gestoken? Witte asperges zijn natuurlijk heerlijk met ham, een eitje of zalm natuurlijk, maar buiten de gebruikelijke gerechten is er nog zoveel meer mogelijk met dit witte goud. Recepten met witte asperges kunnen bijvoorbeeld ook voor soep of salade zijn. En wat dacht je zelfs van taart?!


Asperges zijn supergezond

Al in de oudheid werd de asperge door de Grieken, Romeinen en Chinezen omschreven als een geneeskrachtig kruid. En ze hadden gelijk: voornamelijk door de stof asparagine, die een gunstige uitwerking kan hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Je plas gaat er wel een beetje van stinken, maar asperges zitten wél boordevol vitamine K, C, B1, B2, E en foliumzuur. Supergezond dus! Oh en... ze staan ook nog eens heel mooi op tafel natuurlijk.

Lees ook: Soepdieet: alle voor- en nadelen op een rijtje