Stinkende urine na asperges: hoe komt dat?

Eten door Laura

Jammie, asperges. Lekker met zalm en pasta of met ham en ei. Culinair genieten noem je dat. Alleen, het is zo jammer dat je na het eten van asperges met een knijper op je neus op het toilet zit. De lucht van je urine, die is namelijk niét te harden. Hoe kom je nu eigenlijk aan de doordringende geur? Wij zochten het voor je uit.

Waarom stinkt je urine na het eten van asperges?

Bij de ene persoon ruikt de 'asperge-urine' naar rotte eieren, groentesoep of rotte kool. Door de geur zou je geneigd zijn om te denken dat je iets verkeerd hebt gegeten, maar niks is minder waar. Asperges zijn juist erg gezond.

De penetrante geur van de asperge-urine ontstaat door mercaptanen, dat zijn stoffen waar de asperge rijk aan is. Je lichaam neemt deze zwavelachtige stof op. Dezelfde stof én geur vind je ook in rotte eieren, knoflook, uien en bij stinkdieren.

Geldt niet voor iedereen

Heb je nooit last van stinkende urine na een maaltijd met asperges? Dat kan twee dingen betekenen… Of jij maakt deel uit van eenderde van de personen die geen asperge-urine produceert. Of je krijgt het wel, maar je ruikt het niet. Inderdaad, onderzoek heeft ook uitgewezen dat niet iedereen de typerende geur van zijn of haar eigen asperge-plas kan ruiken. Wees er maar blij om, want dat scheelt weer een knijper op je neus.

Lees ook: 8 bizarre delicatessen die je liever laat staan