Kakzooi: zo vaak zou je per week moeten poepen

Sport & gezondheid door Laura

Bruine broodjes bakken, een nummer twee, een grote boodschap, drukken of 'gewoon' een potje kakken. We doen het allemaal. Maar doen we het ook allemaal vaak genoeg... of zelfs te vaak? 

Lees ook: Waarom sommige mensen 's ochtends geen hap door hun keel krijgen

De poep-norm

Kom jij een beetje aan je poep-quota? Wat voor de één veel is, is voor de ander normale gang van zaken. Is er wel een maatstaaf die aangeeft wat gezond is. De zogeheten poep-norm. "Tussen de drie keer per dag en drie keer per week, dat noem ik graag de 'Goldilocks-norm voor poepen'", vertelt gastro-enteroloog (maag-darmdeskundige) Dr. Worthley. 

De arts deed in 2017 een grootschalig onderzoek naar de stoelgang van bijna 45.000 mensen. Maar liefst 95 procent gaf aan dat ze gewoonlijke tussen de 3 en 21 keer per week een grote boodschap deden. 

De ideale drol

Hoe vaak jij bruine broodjes bakt, ligt aan meerdere factoren. Je dieet, de motoriek van je darm, je rectale capaciteit en de bacteriën in je darmen. Dr. Worthley wil nog benadrukken dat de vorm en consistentie net zo belangrijk zijn als de regelmaat. De ideale drol is "zacht, glad en slangachtig". Jep, zie je 'm ook al voor je?

via GIPHY

Lees ook: Waarom je maar beter de toiletdeksel sluit voordat je doorspoelt