Het grote poepdossier: alles over poep!

Lichaam door Marleen_S
Poep, kak, schijt: bah, wat een vieze taal! Maar wacht even met het doorspoelen van de grote boodschap. Jouw poep kan nog veel meer dan alleen stinken. Het vertelt je namelijk alles over je gezondheid. Dit is hét grote poepdossier!

 
Ze.nl gooit het boekje open. Over iets wat ons allemaal bezighoudt, maar wat sinds onze kleutertijd verboden onderwerp is: poep! Want laten we eerlijk zijn, we grijpen niet gelijk juichend naar onze telefoon om elke verse drol die we draaien voor het nageslacht vast te leggen. Het is een beetje een taboe, toch?

 
Je ontlasting eens goed bestuderen kan eigenlijk heel nuttig zijn. Gewoon even op je hurken voor de pot neerknielen, neus dichthouden en de inspectie kan beginnen. Ook al is poep een beetje passé, want ja, het stukje porseleinen pot dat de drol vroeger opving is uit de toiletmode verdwenen. Tijd om van poep weer trending topic te maken. Time to tell some (bull)shit!
 
Je bent wat je (sch)eet
Natuurlijk hoef je niet op maandagochtend je collega te bombarderen hoe lekker je van het weekend gescheten hebt. En je lover heeft er ook vrij weinig aan. Het kan wel nuttige informatie zijn voor jezelf of voor de dokter. Want als jij al een tijdje kampt met obstipatieproblemen of als je flink aan de sproeipoep bent, wil je er iets tegen doen. Maar wat?
 
Het begint, uiteraard, bij je eetpatroon. Je hebt het vast weleens gemerkt: als je bietjes of spinazie op hebt, kleurt jouw poep gelijk rood of groen. Je bent wat je schijt, zeg ik maar zo. En na tien bananen kun je persen tot je aambeien krijgt, er zal niks gebeuren. Gezond en makkelijk poepen? Dat doe je met deze tips! 

 • Een kiwi op de vroege ochtend is een regelrecht wonder.
  Daarna even een halfuurtje wachten en je stoelgang komt op gang. Het voorkomt ook een harde buik later op de dag en haalt oude resten poep uit je lichaam (iewl!).
 • Gebruik nooit en te nimmer laxeermiddelen, tenzij de dokter deze voorschrijft. Je darmen worden er lui van.
 • Eet vezelrijk voedsel, zoals volkorenpasta of brood. En gooi een schepje zemelen door je yoghurt.
 • Neem de tijd om je eten goed te kauwen. Hoe langer je het kauwt, hoe makkelijker je darmen het eten kunnen verteren.
 • Eet regelmatig, zo divers mogelijk. De ene avond kip met rijst, de volgende dag aardappeltjes met groente. Als je elke dag pasta naar binnen werkt, stapelen de problemen zich op. Of nou ja, de drollen.
Stank voor dank

Let bij je inspectie ook goed op hoe het ruikt. Is je hoopje in de wc een beetje zurig? Dan eet je te veel suiker en vet. Ruikt het een beetje, sorry, naar rotte eieren? Dan eet je te veel en te ongezond.
 
Door het stofje Bilirubine (haha, ja bil) kleurt je poep bruin. Licht-, kastanje- of donkerbruin; het is allemaal goed. Maar als je zeven kleuren of vijftig tinten grijs poept, moet je even opletten.

 • Lichtgrijs: Ook wel stopverfontlasting. Grote kans dat je lever niet goed werkt of dat je het stofje Bilirubine niet goed afvoert.
 • Geel: Als je regelmatig een glaasje (te veel) drinkt, kan je lever de alcohol niet goed afbreken. Dat zorgt voor een gele kleur.
 • Zwart: Bij deze kleur is het verstandig je huisarts te raadplegen. Deze kleur kan namelijk wijzen op een bloeding in je darmen of maag.

Ook de hoeveelheid poep en hoe vaak je het toilet bezoekt voor jouw dikke drol, zegt een hoop. Of nou, het laat (als het goed is) een hoop(je) zien. Als je poep waterig is en je met je hand onder je billen telkens naar de wc rent, eet dan veel bananen of ontbijtkoek. Lekker en het werkt ?verstoppend?.
 
Zolang je ontlasting er ?goed? uitziet, maakt het eigenlijk niet uit hoe vaak je poept. Eén keer per dag is normaal, maar eens in de twee/drie dagen kan ook voorkomen.  En als je poep altijd blijft plakken aan het porselein en de beste wc-eend niet helpt, dan eet je te veel vet.  


Bang voor poepen

Ik heb me er ein-de-lijk overheen gezet en kan met trots zeggen dat ik genezen ben van mijn poepfobie. Een tijdje terug was het moment daar. Ik moest vreselijk nodig, was in een heel chic restaurant en hoorde iemand naast me op het toilet gaan zitten. Ik besloot ervoor te gaan. Na flink wat gepers, klonk er eerst een luide scheet. En dat luchtte op! Ik besloot vanaf dat moment gewoon letterlijk schijt te hebben aan mijn mede-toiletgangers en poep voortaan ook in het openbaar.
 
En dat raad ik iedereen aan! Want je kunt met veel moeite je ontlasting binnenhouden; als je moet, moet je. Geloof me, als je er eenmaal over heen bent, gaat er een wereld voor je open.
 
Poepen, schijten, kakken
Om het verhaal tot een goede drol, eh, einde te draaien, nog wat leuke benamingen voor het woord ?poepen?:

 • Reetracen
 • De wc-eend voeren
 • Omgekeerd eten
 • Downloaden
 • Wie niet betaalt, moet er maar uit
 • Het was weer twee keer doortrekken

De Maag Lever Darm Stichting heeft een leuke quiz gemaakt over jouw kennis van poep. Maak de test hier! En zoals onze groene vriend Shrek altijd zegt: ?Better out than in, I always say!?

PoepZe!