Wat werkt beter tegen de warmte: ramen open of dicht?

Sport & gezondheid door Laura

Poe, poe, warm, hè? Elke vorm van verkoeling slaan we rond deze tropische temperaturen vooral niet af. Gooi jij het liefst alle ramen wagenwijd open thuis en op je werk? Of ben je meer team laat-de-airco-maar-zijn-werk-doen? Met de ramen open heb je natuurlijk een lekker windje te pakken, maar of het binnen ook daadwerkelijk koeler wordt? Wij plozen het voor je uit. 

warmte Lees ook: Last van ingegroeide haren? Zo voorkom je ze en zo kom je ervanaf

Airco of niet?

Wanneer je in een groot kantoorgebouw met airco werkt, dan is de kans groot dat er sowieso geen ramen zijn die open kunnen. Tenzij de airconditioning vrij recent geïnstalleerd is, verklaart KTD Klimaatbeheersing tegen Quest. Wanneer je de ramen opent terwijl de airco aanstaat, verlies je de voordelen. "Als je de ramen openzet, trek je de warmte van buiten naar binnen", legt Doornheim uit, "en dan wordt het alleen maar warmer achter je bureau." Ha, zie je nou wel...

Hoe zit het thuis dan? De meeste Nederlanders hebben namelijk geen airco. Doornheim adviseert om 's ochtends toch de ramen dicht te houden en ze 's avonds na zonsondergang open te zetten om te luchten. 

via GIPHY

Meer tips

Gelukkig zijn er wel andere dingen die je kunt doen om het thuis en op kantoor koel te houden. Zorg dat je de zonwering (als je die hebt) naar beneden doet. Anders kun je ook de gordijnen dichtdoen, maar het nadeel daarvan is dat de warmte blijft hangen tussen raam en gordijn. 

Kortom: houdt de ramen (in ieder geval overdag) lekker dicht.  

via GIPHY

Lees ook: In deze geheime webshop scoor je je favoriete merken tot wel 80% korting