De lekkerste homemade zomerdrankjes
Als de thermometer boven de 25 graden uitslaat, wil je maar één ding: zo veel mogelijk vocht. Voordat er dampende rookwolkjes boven je hoofd ontstaan omdat je zo?n heethoofd wordt, les je de dorst met deze heerlijke verfrissende drankjes uit eigen keuken!
Vraag op een willekeurig terras naar iemands favoriete drankje en grote kans dat hij of zij 'ijsthee' roept. De lekkerste ijsthee maak je natuurlijk zelf, want dat is ook nog eens stukken gezonder!
Wat heb je nodig?
- Zoete, sterke theesmaak zoals aardbei of mango
- IJsklontjes
- Muntblaadjes
- Honing
- Zomers fruit zoals perziken of aarbeien
Zet een grote pot thee en laat deze goed trekken. Laat de thee vervolgens afkoelen in de koelkast (tip: zet deze kort even extra koud!). Doe er een flinke lepel honing in en roer het goed. Voeg tot slot een paar lekkere ? bevroren ? stukjes fruit in en maak het af met ijsklontjes.
Watermeloenlimonade
Een lekker stukkie watermeloen is heerlijk als het warm is. Maak er een lekkere limonade van en je kunt er de hele dag van genieten.
Wat heb je nodig?
(voor 4 porties)
- Een halve gesneden watermeloen
- Schil van een citroen
- Kopje verse citroensap
- Half kopje honing
- Anderhalf kop (ijskoud) water
- IJsblokjes
Snijd de watermeloen in kleine blokjes en pureer deze met een staafmixer of keukenmachine. Als het mengsel glad is, zeef de puree dan met een grote zeef. Druk met een lepel de pulp er goed tegenaan zodat al het vocht eruit is. Giet het sap in een grote kan en voeg de citroenschil, de honing en het water hieraan toe. Serveer het met ijsblokjes. Tip: voor een wat dikkere limonade zeef je de puree heel grof zodat er nog wat stukjes watermeloen doorheen komen.
IJswater met citroen en munt
Het simpelste drankje dat er bestaat, maar heel erg lekker. Gewoon water is namelijk ook maar zo saai, dus geef er een twist aan met kruiden en citrusvruchten.
Wat heb je nodig?
- IJskoud water
- IJsblokjes
- Zomerfruit
- Munt
- Citroen
- Limoen
- Komkommer
Laat een kan met water eerst goed koud worden in de koelkast. Maak ijsblokjes en stop in de vormpjes kleine stukjes fruit voor een leuk effect. Als dit bevroren is doe je de ijsblokjes bij het water en stop je er tot slot nog wat blaadjes munt en schijfjes citroen, limoen of komkommer bij.
Cassisdrink
Cassis is lekker, maar al die suiker die er in zit is minder goed voor je. Zelfgemaakte cassis is dé uitkomst én heel makkelijk om zelf te maken.
Wat heb je nodig?
- 100 gr. (bevroren) zwarte bessen
- Sap van ¼ citroen
- 400 ml. Water
- IJsblokjes
- Tonic
- Schijfje citroen
Pureer de zwarte bessen tot een glad mengsel. Duw het geheel door een grote zeef. Het water dat je overhoudt meng je met het water, de tonic en het sap van de citroen. Serveer je cassis met een schijfje citroen en ijsblokjes.
Scroppino
Dit recept is vooral erg lekker als toetje na een gezellige barbecue. De originele scroppino wordt gemaakt met een dikke scheut vodka en prosecco, maar je kunt er ook voor kiezen om deze eruit te laten en een alcoholvrije wijn te gebruiken.
Wat heb je nodig?
- 120 ml. citroen sorbetijs
- 15 ml. vodka of alcoholvrije wijn
- 30 ml. prosecco
Klop met een garde de wodka door het citroenijs tot het geheel helemaal glad is. Voeg de prosecco toe en spatel dit er voorzichtig (!) doorheen. Pas op dat je dit niet te snel doet, anders verliest het mengsel zijn luchtigheid. Tip: serveer de scroppino in leuke champagneglazen.
Sangria
Ga je deze zomer op vakantie naar de Spaanse Costa?s, dan zul je ongetwijfeld het drankje sangria overal tegenkomen. Het lekkerste van het drankje krijg je pas op het laatst. De vruchtjes die in de drank zweven zitten namelijk vol alcohol. Yummy!
Wat heb je nodig?
- Fles rode Spaanse wijn
- Halve liter Grand Marnier
- 1 citroen
- 1 sinaasappel
- 1 appel
- Eventueel nog meer zomerfruit
- 60 gr. fijne suiker
- Prikwater
Snijd de citroen en sinaasappel in plakjes en snijd de rest van het fruit in kleine partjes. Meng alle ingrediënten in een grote kan en giet er ook het prikwater doorheen voor een sprankelend effect. Hoeveel water je erbij moet doen hangt af hoe sterk je de sangria wilt hebben.