Seks & relaties / Seks
Seks

Sleutelparty's: zo zit het - VRIJ-dag

Sleutelparty’s of sleutelfeesten: er wordt vaak over gepraat, maar het fenomeen is voornamelijk nog gehuld in een mantel van mystiek. Wat zijn sleutelparty’s precies en komen ze echt zoveel voor als sommigen beweren? Veel is er niet over te vinden op internet. Ze.nl dook daarom in deze kwestie om het mysterie rondom sleutelparty’s… te ontsleutelen.

Sleutelparty sleutelfeest

Wat is een sleutelparty?

Misschien eerst goed om eens uit te leggen wat een sleutelparty precies is. Een sleutelparty is een vorm van een orgie. De bedoeling is simpel: je verzamelt een groepje mensen bij elkaar in een even aantal. Op een bepaald moment van de avond, dit kan aan het begin zijn maar ook aan het einde, doen de mannen hun huis- of autosleutels in een pot. Daarna is het aan de vrouwen om uit deze pot een sleutel te vissen. Het is dan de bedoeling om met de eigenaar van de sleutel naar huis te gaan voor seks. Deze seks kan ook plaatsvinden in het huis waar de sleutelparty plaatsvindt. 

Lees ook: Topwip: De allergeilste zomer met de knappe buurman

Bestaan sleutelparty’s echt?

Sleutelfeesten zijn niets nieuws. Al tientallen jaren doen er verhalen de rondte over deze geheime afspraken tussen groepen vrienden. Groepsseks en orgies an sich is zelfs al eeuwen oud, er bestaan tekeningen van honderden jaren geleden waarop er meerdere personen seks met elkaar hebben. Toch waren het met name de jaren ’70 dat sleutelparty’s steeds meer bekendheid genereerden. Dit zal ongetwijfeld iets met de opkomst van de vrije seks te maken hebben gehad. Een anonieme bron vertelt aan de redactie: “Ja zeker dat er in die tijd sleutelfeesten zijn gehouden. Dat gebeurde ook bij mij in de straat. Je moet je voorstellen dat er toen nog amper festivals waren, dit was een manier voor stelletjes om toch de spanning van nieuwe seks op te zoeken. Daarbij: het is spannend, maar niet zo openlijk als bijvoorbeeld een parenclub, je doet het immers met een bekende club mensen.”

Sleutelparty’s anno nu

Wellicht dat de grootste piek inmiddels dus alweer een aantal jaren achter ons ligt. Toch gaan er nog altijd geruchten rond over het fenomeen. Zo zouden er regelmatig sleutelfeesten in het Amsterdamse IJburg worden gehouden, de hoofdstedelijke vinexwijk vol jonge gezinnen. Een urban myth? Na wat vragen aan IJburg-bewoners zelf komen we ook niet veel verder. Zo verklaart een inwoonster: “Sleutelparty’s… ja het schijnt veel te gebeuren hier op IJburg. Zelf heb ik er nog nooit iets van gemerkt, maar ik heb het al zo vaak gehoord dat het bijna wel waar móet zijn.”

Of sleutelparty’s nog steeds echt bestaan? De urban mythe erover blijft in ieder geval vrij hardnekkig… 

Lees ook: Mariska (20) doet aan ageplay: 'Ik speel in bed een meisje tussen de 7 en 14 jaar'