Koude handen? Hierdoor komt het en zo los je het op

Sport & gezondheid door Laura

Je kent ze wel. Die koukleumen in het najaar (of zelfs in de zomer) ijspegels als vingers hebben. Of misschien ben je, net als ondergetekende, er zelf wel zo een. Het liefst graag ik al handschoenen als het kwik onder 20 graden daalt. De winter is er nu en het koude handenweer is begonnen. Wij zochten op wat de oorzaak is én wat je helpt.

Lees ook: Waarom je klaarwakker bent zodra je in bed stapt

Mannen versus vrouwen

Begrijpt de man in je leven nooit iets van jouw kouwe klauwen? Dat eigenlijk niet zo gek. Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen het altijd kouder hebben dan mannen. In het vrouwenlichaam is het vet namelijk gelijkmatiger verdeeld, waardoor er meer bloed naar organen stroomt dan naar het uiteinden van het lichaam. De handen en voeten dus.

Oorzaak koude handen

Je kunt elk seizoen last hebben van koude handen. De oorzaak ligt dus niet altijd aan de temperatuur van je omgeving. In een ‘normaal’ geval ontstaan koude handen doordat de spieren van de bloedvaten samentrekken bij lage temperaturen. Hierdoor wordt de huid wit. Na een bepaalde tijd ontspannen de spieren weer waardoor de bloedvaten wijd open staan. Daar krijg je blauwe handen van. Door weer in een warmte ruimte te stappen, ontspannen de bloedvaten en stroomt het bloed weer goed door. De huid kleurt langzaamaan ook weer normaal.

Bijzondere gevallen

Heb je heel vaak en aanhoudend last van koude handen, dan kunnen er bijzondere oorzaken zijn. Het kan namelijk een symptoom zijn van een vertraagd werkende schildklier. Ook een verstoring in je hormoonhuishouding kan de bron zijn. Tijdens je menstruatie zakt je lichaamstemperatuur met een paar graden. De meest voorkomende reden van aanhoudende ‘kouwe jatten’ is een slechte bloedsomloop.

Wat te doen bij koude handen?

Handschoenen dragen is een simpele oplossing, maar dat is alleen handig als je buiten bent. Zie je jezelf al achter de computer met handschoenen? Een warm kopje thee vasthouden kan ook al wonderen doen, maar voor langetermijnresultaten kun je beter naar het verbeteren van je bloedsomloop kijken. Beweeg daarom gedurende de hele dag, vooral als je een kantoorbaan hebt. Beweging stimuleert de doorbloeding en zorgt ervoor dat er voldoende bloed stroomt naar de uiteinden van je lichaam. Je handen masseren helpt idem dito. Stijve schouder spieren kunnen ook de oorzaak zijn. Door je schouders te (laten) masseren, kan het weer doorstromen.

Jij nog een supertip tegen koude handen? Deel het in een reactie.