Hoe overleef ik de feestdagen?

De maatschappij door Karin

De feestdagen horen altijd Heel Erg Leuk te zijn. Iedereen moet vrolijk te zijn, de familie hoort in vrede bij elkaar te zijn en niemand mag alleen zijn. Maar de werkelijkheid is vaak anders. Verschillende crisissen kunnen de feestdagen verpesten. Van familieruzies tot ik-voel-me-zo-alleen-huilbuien. Maar een verstandige meid is op de feestdagen voorbereid en heeft voor elke feestdagcrisis een oplossing!

Crisissituatie 1
Categorie Kleine Crisis tot Zware Crisis: Je bent single. Deze crisis kan variëren van een Kleine Crisis: je bent al een tijdje single, tot de categorie Zware Crisis: je bent net gedumpt.
 
Survivaltip
In het geval van een Zware Crisis zou ik gewoon de feestdagen dichtbij je familie doorbrengen, want die heb je nodig nu. Je mag jezelf zielig vinden, dus doe dat ook. En neem extra veel kerstkransjes. In het geval van de Kleine Crisis is het leuke van Kerst dat alle kroegen en discotheken open zijn! Wat nou familiefeest? Jij als single gaat (nadat je je cadeautjes hebt binnengesleept) gewoon de hort op met je BFF's. Daarbij hengel je even een (aantal) nieuw(e) projecten binnen! Mocht dat op één of andere manier niet lukken maak je gewoon van Jillz of rosé je nieuwe beste vriend aan de bar.

Crisissituatie 2
Categorie Kleine Crisis: Je hebt een nieuwe lover opgeduikeld en je ouders willen hem met Kerst voor het eerst uitnodigen, ten overstaan van de hele familie. Het liefst met inwijdingsrituelen en een 'welkom in de familie, Peter'-spandoek.

Survivaltip
Tuurlijk, ooit zal je nieuwe kerel je familie moeten gaan ontmoeten. Maar Kerst is niet het juiste moment. Zorg dat hij ze daarvoor al een keer ontmoet heeft door even bij je ouders een kop koffie te gaan drinken. Of zeg anders dat het na Kerst wel een keer komt. Hetzelfde geldt voor zijn familie ontmoeten. Mocht je je ouders hier toch niet van kunnen overtuigen, bereid hem dan voor. Op je vader die 'm een CSI-kruisverhoor geeft; op je moeder die overenthousiast reageert en op je labiele zus die Kerst haat. Schets de situatie eventueel wat erger dan 'ie daadwerkelijk is. Dat is beter dan andersom.

Crisissituatie 3
Categorie Zware Crisis: De verstandhoudingen in de familie zijn niet helemaal goed, maar iedereen probeert met Kerst toch een beetje mooi weer te spelen. Totdat tante Annie te veel gedronken heeft en bovenop de tafel springt om lallend een speech te houden over de niet goed verdeelde erfenis van oma Corrie.

Survivaltip
In het kader van 'voorkomen is beter dan genezen': schenk aanmaaklimonade in het glas van tante Annie in plaats van rosé en verdun haar champagne met water. Alcohol maakt nu eenmaal emoties los. Dreigt de stemming al een beetje om te slaan? Maak een afleidingsmanoeuvre in de vorm karaoken, wii'en of moppen tappen. Of zeg dat je ont-zet-tend moe bent en stuur iedereen gewoon met de taxi naar huis. Eind goed, al goed.

Iedereen alvast een hele fijne Kerst en een spetterend Nieuwjaar!