Stemmen: wat, waar, wie, wanneer?

De maatschappij door Eline_B

Er zijn mensen die zeggen dat als je niet stemt, je geen recht van spreken hebt. Eigenlijk is dat natuurlijk een beetje onzin, want dat houdt in dat je je vrijheid van meningsuiting kwijt bent en gelukkig bestaat daar een wet tegen. Maar waarom is het zo belangrijk om te stemmen? Je kan natuurlijk denken: die ene stem meer of minder gaat het verschil niet maken, maar als iedereen zo denkt - hoe cliché dat ook klinkt - komen we nooit tot een nieuwe regering. Jouw stem maakt dus wel degelijk uit, bovendien is het een manier om voor jezelf en je rechten op te komen.

Wat hebben we nodig?
Nu de kredietcrisis behoorlijk wat financiële schade heeft veroorzaakt is het belangrijk dat de schulden van Nederland terug worden gebracht. Het financiële plaatje moet opnieuw worden bekeken en er moet worden bezuinigd. Alle partijen hebben daar een andere manier voor en willen op verschillende posten - zorg, uitkeringen, onwikkelinsghulp, subsidies - bezuinigen. Ook willen partijen ergens geld vandaan halen: punten die worden besproken zijn de hypotheekrenteaftrek en natuurlijk die altijd vervelende belasting.

Bovenal hebben we een kabinet nodig dat elkaar vertrouwt en het eens kan worden over de belangrijkste zaken. Het nieuwe kabinet heeft een zware taak voor de boeg: de Nederlandse economie weer gezond maken en zorgen dat de staatsschuld slinkt.  

Waarom viel kabinet-Balkenende IV ook al weer?
Vertrouwen, want daar draait het grotendeels allemaal om. De verschillende partijen moeten samen beslissingen maken, concessies plegen en geloven in het kunnen van de ander. Het CDA, onder leiding van Jan-Peter Balkenende, en de PvdA, toen nog onder leiding van Wouter Bos, hadden geen vertrouwen meer in elkaar. Er was zelfs sprake van wantrouwen. Zonder dat geloof neem je al snel niets meer van elkaar aan of wil je de belangrijke beslissingen niet baseren op andermans standpunt. Het betekende de eerste scheuren in Balkenende IV.

Uruzgan
En dan was er de kwestie Uruzgan: moeten de Nederlandse militairen langer blijven in de Afghaanse provincie? PvdA-leider Wouter Bos wilde een definitief besluit nemen. De NAVO verzocht Nederland langer in Uruzgan te blijven en de vicepremier wilde haar niet langer in spanning houden. Het CDA en de CU daarentegen wilden nog niets besluiten, omdat er nog een aantal onderzoeken liepen over de bijdrage van Nederland in Afghanistan. Puntje bij paaltje legde PvdA een ultimatum neer. Het CDA en de CU weigerden daarmee akkoord te gaan en na urenlange onderhandelingen kwamen de partijen op een dood spoor en besloot de PvdA op te stappen. Dat betekende het einde van kabinet Balkenende IV.

De vier grootste partijen
We zijn alweer een paar maanden verder; nieuwe ronde, nieuwe kansen. Nederland mag opnieuw kiezen welke partijen gaan regeren en welke partij de meeste zetels krijgt. De grootste partij kiest met wie ze het kabinet wil vormen, maar dat kabinet moet wel de meerderheid van de zetels (stemmen) hebben. De zetels staan immers voor de mening van het volk.

Een kabinet wordt meestal gevormd door drie partijen, maar kan ook met vier partijen volstaan. Let wel: hoe meer partijen, hoe lastiger het wordt om beslissingen te nemen!

Volgens de laatste peilingen zijn de vier grootste partijen op dit moment: de VVD, onder leiding van Rutte, het CDA onder leiding van Balkenende, de PvdA onder leiding van Cohen en de PVV onder leiding van Wilders. Een meerderheidskabinet (coalitie van partijen die samen de meerderheid van de stemmen bezitten, red.) zou op dit moment gevormd kunnen worden door VVD, CDA en de PVV.

Help! Op wie moet ik stemmen?
Heb je geen idee waar de partijen voor staan of begrijp je nauwelijks iets van de debatten en onderwerpen, er zijn altijd hulpmiddelen om je stemkeuze te bepalen. Via internet kun je enquêtes invullen die jouw mening met die van alle partijen vergelijkt en je een advies geeft. De bekendste zijn:

Kieskompas: Er worden je 30 stellingen voorgelegd en naar aanleiding van je antwoorden en je vertrouwen in de partijen wordt er een advies gegeven. Het handige van deze site is dat je bij elke partij apart kan bekijken welke stellingen overeenkomen en waar jullie het absoluut niet met elkaar eens zijn.

Vind je droge tekst wat saai, dan kun je ook de visuele weg afleggen...

Stemwijzer: Je krijgt 30 stellingen, die je met: eens, geen van beide en oneens kunt beantwoorden. Na de 30 stellingen krijg je te zien met welke partijen je de meeste overeenkomsten hebt en met welke partijen de minste.
 
BrandVoting: Op deze website rekenen ze je politieke voorkeur uit aan de hand van merken. Welke merken passen het beste bij jou en waar staan die voor? Uiteindelijk krijg je één partij te zien waarmee je de meeste overeenkomsten hebt.

Stomwijzer: Als je helemaal geen zin hebt om die droge stof, die 30 teksten, af te werken kun je ook aan de hand van plaatjes je voorkeur bepalen. Deze website laat een plaatje zien met zowel positieve als negatieve antwoorden. Het voordeel? De test neemt een stuk minder tijd in beslag. Het nadeel: echt representatief is het niet...

Succes met het maken van je keuze!