Schoonheidsidealen in andere landen

De maatschappij door Emma
Ons westerse schoonheidsideaal lijkt vrij universeel. Toch heersen er in andere landen totaal andere schoonheidsidealen die in de verste verte niet lijken op die van ons. Ze.nl zet het voor je op een rijtje. Kijk en vergelijk.  

The price of beauty

Jessica Simpson maakte er al een mooie serie over: The Price of Beauty. Bij ons westerlingen vliegen de borstvergrotingen, liposucties en andere cosmetische ingrepen je om de oren. En voor wie dat niet kan betalen zijn er altijd nog de ?hulpmiddelen? die bij de drogist verkrijgbaar zijn: tandpasta die je tanden witter maakt, anti-cellulitis crèmes en afslankdrankjes. Hoe zit dit in andere landen op de wereld?

Schoonheidsidealen in Azië
Wij westerlingen doen alles voor een mooi bruin huidje: zonnebankkuurtje, smeren met zelfbruinende lotions en in de zomer lekker naar het strand. Hoe anders is het in Azië, waar het not done is om een gebruinde huid te hebben.  Daar geldt juist: hoe witter hoe beter. De huidblekende crèmes zijn er niet aan te slepen.

Een sun kissed skin wordt gezien als een teken van armoede. Vrouwen die veel buiten werken, kleuren sneller dan vrouwen die binnenshuis werken. Op kantoor werkende vrouwen zitten binnen en komen nauwelijks in aanraking met daglicht. Dit verklaart ook waarom Japanse vrouwtjes altijd met parasolletjes lopen op zonnige dagen. Dit schoonheidsideaal stamt uit de 17e eeuw, toen geisha?s begonnen met het wit maken van hun gezicht.


Langnek

In delen van Azië dragen vrouwen koperen ringen rond de hals om zo de nek zo lang mogelijk te maken. De nek wordt enkele millimeters verlengd doordat de ribben naar beneden worden geduwd. Het plaatsen van de ringen was aanvankelijk bedoeld als bescherming tegen tijgers en andere wilde dieren, inmiddels is het een schoonheidsideaal in landen als Thailand en Myanmar.

Schoonheidsidealen in Afrika
In Afrika lachen ze in hun vuistje als ze zien hoeveel moeite wij westerlingen doen om slank te worden (of te blijven). Dikke vrouwen genieten daar veel meer aanzien. Hier en daar een lekkere vetkwab is in Afrika absoluut een statussymbool. Al zijn er ook extreme uitingen van deze big-is-beautiful trend. Zo worden vrouwen in diverse Afrikaanse landen enkele maanden voor hun huwelijk opgesloten in een zogenaamde fattening hut of een fattening farm met als enige doel: aankomen, aankomen en nog eens aankomen. Hoe dikker de vrouw, hoe gelukkiger haar man.


Schoteltje erbij?

Een schoonheidsideaal bij stammen in Ethiopië en Zuid-Afrika is de ?lipschotel?. Hierbij worden de lippen losgesneden van de huid. De snede wordt opgevuld met een schotel van hout of klei. De schotels worden steeds vervangen door een grotere schijf, totdat de lippen tot maximale grootte zijn uitgerekt. Ook hier geldt: hoe groter je schotel, hoe meer je als ultieme schoonheid wordt gezien.

Wat vind jij van deze schoonheidsidealen?


Fotocredits: Droomplekken.nl & Columbusmagazine.nl